Може ли Украйна да спре транзита на руски газ за Европа сега? Да!

Ръководителят на „Нафтогаз“ Олексий Чернишов заяви, че Украйна няма да удължи споразумението за транзит на руски газ, което изтича в края на 2024 г., пише „Правда“.

„Това споразумение ще приключи в края на 2024 г. и ние не възнамеряваме да го продължаваме. Няма да инициираме продължаване на този транзит. Договорът ще приключи – транзитът ще спре“, каза той.

Може ли Украйна да спре транзита сега? Може. Но Украйна е Европа, а европейците са склонни да си помагат един на друг. В смисъл, че европейските държави се нуждаят от газ сега, тъй като наближава зимата.

„Няма абсолютно никакви други причини, но не можем да лишим днес някои страни от Европейския съюз, които, между другото, са наши партньори, от възможността да получат синьо гориво и да се подготвят за зимата. Особено тези страни, които нямат достъп до море. А днес те се нуждаят от този обем“, каза ръководителят на „Нафтогаз“. В същото време Чернишов заяви, че не усеща сигнали от Европейската комисия, че транзитът може да бъде продължен.

Междувременно Европейската комисия коментира ситуацията в духа на „няма нужда да се бърза“. В понеделник говорителят на ЕК Тим Макфий заяви, че е твърде рано да се оценяват възможните последици от решението на Украйна да не удължи споразумението за транзит на руски газ.

„Споразумението е валидно до 31 декември 2024 г. Това е достатъчно далече, за да се опитаме да прогнозираме ситуацията, която ще е налице в този момент“, каза Макфий.

Като се има предвид, че преговорите между Русия и Украйна по газовите въпроси винаги са били доста дълги и сложни, позоваването на „далечна перспектива“ едва ли може да се смята за убедително.

При сегашните условия обаче е трудно да си представим каквито и да било преговори за продължаване на транзита през територията на Украйна. Това се разбира и в страните, в които се получава този газ. Унгария например вече заяви готовността си да обмисли увеличаване на доставките през „Турски поток“.

Що се отнася до Украйна, очевидно е, че без руския транзит нейната газопреносна система ще изпадне в колапс, тъй като „Нафтогаз“ не разполага със средства, за да я поддържа в работно състояние. От друга страна е абсолютно сигурно, че Европейският съюз няма да даде пари за поддръжката на тръбата.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!