Кратка справка – какво представлява движението Хамас

Сутринта на 7 октомври палестинското движение Хамас извърши изненадваща атака срещу Израел. Тя е една от най-сериозните съприкосновения на израелско-палестинския конфликт от години насам. Агенция Ройтерс припомня някои факти и твърдения относно това какво представлява Хамас.

Движението за ислямска съпротива Хамас е основано през 1987 г. по време на първата палестинска Интифада (от арабски – въстание – на палестинците срещу окупацията от страна на Израел продължило от 1987 до 1991/1993 г.). Хамас разполага с подкрепата на шиитски Иран, като споделя една и съща идеология с организацията „Мюсюлмански братя“, създадена в Египет през 20-те години на XX век.

Движението Хамас управлява ивицата Газа от 2007 г., след кратка война със сили, лоялни на движението „Фатах“, оглавявано от палестинския президент Махмуд Абас, който е базиран на Западния бряг и оглавява Организацията за освобождение на Палестина. Взимането на властта в ивицата Газа бе предхождано от победата на Хамас на палестинските парламентарни избори през 2006 г. Хамас обвиниха Махмуд Абас, че заговорничи срещу движението, а на свой ред Абас окачестви като преврат идването на Хамас на власт в ивицата Газа. Оттогава има много сблъсъци с Израел, като Хамас изстрелва ракети от ивицата Газа по израелските територии, а Израел на свой ред отвръща с въздушни удари по ивицата Газа.

Хамас не признава държавата Израел и е против договореностите от Осло между Израел и Организацията за освобождение на Палестина, постигнати в средата на 90-те години на XX век.

Въоръженото крило на Хамас изпраща въоръжени нападатели и атентатори самоубийци на територията на Израел. Движението окачествява дейността на въоръженото си крило като „съпротива срещу израелската окупация“.

Движението за ислямска съпротива Хамас е в списъците с терористични организации на Израел, Европейския съюз, САЩ, Канада, Египет и Япония.

Хамас е и част от регионален съюз, в който участват още Иран, Сирия и шиитското движение „Хизбула“ в Ливан.

Макар седалището му да се намира в ивицата Газа, движението Хамас има симпатизанти във всички палестински територии, като лидерите му се намират на различни места в Близкия изток.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!