Белият дом: Ракетният обстрел от Ливан към Израел е обезпокоителен

Съединените щати следят отблизо развитието на ситуацията на ливанско-израелската граница и не искат конфликтът да се задълбочава или разширява. Това казва говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

„Видяхме ракетен обстрел от Южен Ливан към Северен Израел. Наблюдаваме това с голяма загриженост. Не искаме този конфликт да се задълбочава или разширява“, казва Кърби в интервю за MSNBC.

Той добавя, че не е в интерес на Израел да има втори фронт, на който да се сражава и защитава.

В същото време Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изказа подобни опасения. Той също е обезпокоен от съобщенията за нападения срещу Израел от Южен Ливан и призова участващите страни да избягват разрастването на конфликта.

Гутериш говори в момент, когато израелски официални лица предполагат, че до 15 парапланеристи са навлезли във въздушното пространство на Северен Израел, въпреки че подробностите за очевидното навлизане не бяха изяснени веднага.

„Обръщам се към всички страни и към тези, които имат влияние върху тях, да избягват по-нататъшна ескалация и разпространение на напрежението“, каза той пред репортери.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!