Байдън така много иска среща със Си, че Белият дом започна да я подготвя

Белият дом е започнал да планира евентуална среща между президента на САЩ Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин през ноември в Калифорния. Това съобщава вестник The Washington Post, като се позовава на свои източници.

Според един от тях американските служители „започват процеса на планиране“ на евентуална среща между лидерите на САЩ и Китай, която може да се състои през ноември в Сан Франциско. Друг източник на вестника подчертава, че Байдън очаква да се срещне с китайския президент, но „все още нищо не е потвърдено“.

Събеседникът на вестника отбеляза, че оценява като високи шансовете за лична среща между Байдън и Си Дзинпин на срещата на върха на икономическата организация за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), която ще се проведе следващия месец в Сан Франциско. В рамките на подготовката на тази среща китайският външен министър Ван И може да посети Вашингтон през следващите седмици, отбелязва The Washington Post. Според източниците на вестника, администрацията на САЩ разглежда вероятната среща между Байдън и Си Дзинпин като възможност за „стабилизиране на отношенията“ между двете страни.

Ако двамата се видят следващия месец, това ще бъде първия път за лидерите на САЩ и Китай след разговорите в рамките на срещата на върха на Г-20 в Индонезия през ноември 2022 г. По-рано заместник-ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Ведант Пател не коментира съобщенията за евентуална среща между Байдън и Си Дзинпин. Пресслужбата на Белия дом и посолството на Китай във Вашингтон все още не са отговорили на молбата на ТАСС за коментар на публикацията на вестника.

Американският лидер неведнъж заявява своето желание да се срещне със Си Дзинпин, като в частност той очакваше да проведе разговори с китайския си колега в рамките на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи. Китайската делегация на срещата на върха обаче беше ръководена от премиера на Държавния съвет на Китай Ли Цян. Както съобщи тогава Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, решението на Си Дзинпин да не участва в срещата на върха разочарова Байдън.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!