WP: Украйна освободи близо 3000 затворници, за фронта. Очакват да избягат като Форест Гъмп

от Лазар Лазаров

В Украйна повече от 2750 души са освободени от затворите, за да бъдат изпратени на фронтовата линия на въоръжените сили на страната. Това съобщи американският вестни The Washington Post, предаде Известия.

Според изданието Украйна е освободила осъдени, излежавали присъди за трафик на наркотици, въоръжени нападения, убийства и други тежки престъпления.

„Не съм уверен дали наистина ще ни третират като нормални бойци. <…> Може би просто ще ни изоставят като месо“, заяви пред Washington Post Сергей, който излежа 11 години от 14-годишна присъда за смъртоносно нападение.

Неназован украински военен, участващ в процеса на набиране на затворници в украинските войски, сподели пред вестника, че никой не вярва в успеха на тази инициатива. Освен това осъдените, според него, могат да дезертират.

„Никой не вярва в това. Всички ще тичат наоколо като Форест Гъмп“, заяви той.

По-рано, на 25 май, New York Times съобщи за освобождаването на около 350 затворници в Украйна, които ще бъдат изпратени на фронта. Вестникът припомня, че осъдените могат да постъпят в редиците на украинските войски, след което след приключване на службата ще имат възможност да бъдат освободени условно.

На 17 май президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа законопроект за мобилизация на затворници. На него подлежат всички осъдени, с изключение на „лица, извършили престъпления срещу основите на националната сигурност, убийци, изнасилвачи, педофили и лица, извършили фатални злополуки под въздействието на алкохол или наркотици“.

Освен това на 18 май в Украйна влезе в сила закон за засилване на мобилизацията. Документът, подписан от Зеленски, уточнява категориите лица, подлежащи на мобилизация, и затяга наказанието за избягването й. Той обаче не предвижда разпоредби за демобилизация.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!