The Washington Post: Разногласията между САЩ и ЕС за руските активи и членството на Украйна в НАТО се „изострят“

от Лазар Лазаров

Съединените щати и редица европейски страни не са постигнали съгласие относно членството на Украйна в НАТО и възможността за използване на замразени руски активи за предоставяне на финансова помощ на Киев. Това съобщи американският вестник The Washington Post, позовавайки се на редица европейски, украински и американски официални лица, предаде ТАСС.

Според изданието САЩ остават предпазливи по въпроса за присъединяването на Украйна към Северноатлантическия алианс. Що се отнася до използването на замразени руски активи за подпомагане на Киев, САЩ и Украйна подкрепят тази идея, докато европейските страни са против. 

Както отбелязва „The Washington Post“, изострянето на споровете подсказва, че отпуснатата от САЩ помощ в размер на 61 млрд. долара за Украйна все още не е довела до подобряване на ситуацията и не е намалила уязвимостта на Киев на бойното поле.

Вестникът също така съобщава, че предстоящите избори за Европейски парламент могат да доведат до нови разногласия, тъй като те вероятно ще засилят позицията на крайнодесни политици, които са скептични относно присъединяването на Украйна към Европейския съюз. Освен това е малко вероятно срещата на върха на НАТО през юли да предложи на Украйна ясен план за присъединяване към Алианса, към което Киев се стреми.

По-рано британският вестник The Daily Telegraph, позовавайки се на източници във Вашингтон и Брюксел, съобщи, че няколко страни от НАТО, включително САЩ и Германия, са се противопоставили на уточняването на условията за присъединяване на Украйна към Алианса и на ускоряването на тази процедура, опасявайки се от влошаване на отношенията с Русия.

През април директорът на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство Владимир Ермаков заяви в интервю за ТАСС, че въпросите на сигурността ще бъдат решени чрез изпълнение на задачите, поставени от руския президент Владимир Путин, за денацификация и демилитаризация на Украйна и за предотвратяване на поглъщането ѝ от враждебния блок НАТО.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!