Wall Street Journal: Украйна трябва да пусне печатницата за пари, ако

Без подкрепата на западните страни Украйна ще бъде принудена да намали бюджетните разходи или да започне да печата пари, за да запълни дефицита. Това съобщи Wall Street Journal в събота.

Според изданието Киев в краткосрочен план „се намира в по-уязвима ситуация на фона на намаляващата подкрепа от Запада“. Нараства и безпокойството, че след президентските избори в САЩ през 2024 г. Вашингтон може да промени подхода си към подпомагането на Украйна.

Както отбелязва изданието, за да запълни дефицита, Киев ще трябва или да прибегне до „болезнени съкращения на разходите“, или да започне да печата пари. И двата варианта могат да „създадат сериозен риск за икономиката“ на страната, посочва вестникът.

По-рано управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че Украйна е в състояние да издържи липсата на външна финансова помощ за „няколко месеца“, но я очакват трудности, ако ЕС и САЩ не успеят да разрешат въпросът за финансирането на Киев през това време.

По време на срещата на върха на ЕС през декември лидерите на общността не успяха да разрешат въпроса за отпускането на 50 милиарда евро на Украйна в съответствие с четиригодишната програма за подкрепа на страната, а Конгресът все още не е готов да одобри пакет от помощ за Киев на стойност 61 милиарда долара.

Източник: ТАСС

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!