Wall Street Journal: Тръмп смазва по рейтинг Байдън

Джо Байдън е в сериозна беда, като според ново проучване на Wall Street Journal рейтингът му удари абсолютното дъно за цялото му президентство. Анкетата на авторитетния вестник показва, че настоящият президент на Съединените щати изостава от своя предшественик Доналд Тръмп в хипотетичния кандидат президентски сблъсък през 2024 г. с 4% – разлика, която се увеличава с включването на кандидати от други партии, което означава потенциални сътресения в традиционната динамика на двете партии.

Неприязънта към Байдън става широко разпространена – едва 23% от избирателите смятат, че политиката му им е повлияла положително, което рязко контрастира с носталгичните икономически реминисценции за ерата на Тръмп. Терминът „Байдъномика„, някога знаме на надеждата, сега се проваля с по-малко от 30% одобрение, отразявайки широко разпространеното разочарование. Нищо чудно, че Белият дом спря да използва този термин.

Байдън предупреди Америка: Всичко е заложено на карта за САЩ, ако спечели Тръмп

„Избирателите смятат, че Тръмп е по-добрият вариант от Байдън за опазване на границата (с 30% разлика), укротяване на инфлацията (с 21% разлика) и изграждане на икономиката (със 17% повече). Байдън води по въпроса кой може най-добре да се справи с политиката по отношение на абортите, а избирателите казват, че той повече от Тръмп уважава демокрацията. Но президентът не е възприеман като по-добър от Тръмп по отношение на намаляването на разходите за лекарства – ключова инициатива на демократите“, пише Wall Street Journal.

„Ако тази надпревара е за политика и резултати, то Доналд Тръмп има значително предимство“, заяви републиканският социолог Тони Фабрицио, който проведе проучването на Wall Street Journal заедно с демократа Майкъл Бочиан. „Ако в тази надпревара става дума за темперамент и характер, то Байдън има предимство.“

„При Тръмп нещата процъфтяваха. Тази страна е бизнес и трябва да се управлява от бизнесмен“, казва 53-годишната Ейми Козловски от Гофстаун, щата Ню Йорк, републиканка, която планира да гласува за Тръмп и казва, че нейното съоръжение за спортна гимнастика е пострадало от инфлацията.

Проучването разкрива също така дисонанс между обществения икономически песимизъм и неотдавнашните положителни икономически показатели, като стабилен БВП и ниска безработица.

Президентът коригира посланията си за икономиката, за да постави по-голям акцент върху укротяването на инфлацията, а не върху създаването на работни места. Създаването на високоплатени работни места беше основна цел на подкрепеното от демократите законодателство, което финансираше нова инфраструктура и производство, но избирателите смятат, че работните места са по-малко притеснителни от високите цени. Белият дом наскоро представи нов съвет по веригата на доставки, чиято цел е отчасти да ограничи инфлацията, а Байдън наскоро призова компаниите да „спрат с повишаването на цените“.

„Президентът и кампанията му също така засилиха фокуса си върху най-спорните коментари на Тръмп, като например описанието на опонентите му като „паразити“ и изявлението му от миналата седмица, че ще бъде диктатор в „за един ден“ – конкретно да затвори границата и да отвори повече земя за петролни сондажи – и двете от които подсказват авторитарен подход към потенциален втори мандат на Тръмп. Съюзниците на Тръмп твърдят, че демократите се опитват да отвлекат вниманието от икономическите въпроси и проблемите по южната граница“, тълкува резултатите от анкетата Wall Street Journal.

Източник: Wall Street Journal

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!