Wall Street Journal с прогноза, какво очаква украинската армия до края на годината

от Лазар Лазаров

Атаките на руската армия заплашват Украйна със срив на фронта в някои райони още тази година. Това пише американският вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на мнението на австрийския военен анализатор Франц-Стефан Гади, предаде РИА Новости.

„Заплахата от частичен колапс на украинската фронтова линия през 2024 г. е реална“, смята той.

Изданието отбелязва, че неотдавнашните загуби на украинските въоръжени сили западно от Авдеевка подчертават уязвимостта на Украйна след месеци на забавяне на доставката на помощ от западните съюзници и нейния собствен неуспех да мобилизира повече хора за попълване на военните си части.

В същото време, както пише Wall Street Journal, Русия надгражда успеха си, като изтощава украинските военни, които губят позиции в отчаяно очакване на обещаната помощ от САЩ.

РИА Новости припомня, че по-рано главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Александър Сирски се оплака от тежкото положение на украинските войски на фронтовата линия. Според него Русия има значително предимство и активно атакува по цялата линия на съприкосновение, което води до тактически успехи. Като най-горещи точки той посочи Ивановское и Часов Яр в посока Краматорск в ДНР. Не по-малко критична е ситуацията в украинските въоръжени сили в Красноармейското (бившето Покровско) и Кураховското направление, уточни генералът.

Критично припомня, че по-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че  страните от НАТО не са изпълнили това, което са обещали на Украйна навреме. Той посочи  това за основната причина, която позволява на Русия да наложи своето предимство, докато изтощените сили на Киев чакат да пристигнат военни доставки от САЩ и Европа.

Преди това американският полковник в оставка и бивш съветник на Пентагон, Дъглас Макгрегър, заяви, че още преди началото на руската офанзива Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) рискуват да останат без войници. Според него за украинската армия предстои крах.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!