Вучич: Всички по света възлагат големи надежди на Си Дзинпин за постигане на мир

Вучич

Световната общност възлага големи надежди на мирните инициативи на китайския президент Си Дзинпин. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на 4 май в интервю за Китайската централна телевизия.

„Всички по света, независимо какво говорят в публичното пространство, всички възлагат големи надежди на инициативите на председателя Си за постигане на мир“, каза президентът, цитиран от Gazeta.Ru.

Според сръбския лидер Си Дзинпин може да допринесе за прекратяването на някои войни.

Говорейки за отношенията с Китай, Вучич отбеляза, че Сърбия трябва да научи хиляди неща от своите китайски приятели. Той засегна и темата за Тайван.

„Китай винаги е бил на страната на международното публично право и винаги ни е подкрепял, точно както ние винаги сме подкрепяли Китай. Тайван е Китай. И това е смисълът“, подчерта Вучич, цитиран от RTS .

Президентът също така посочи, че Си Дзинпин е човек на думата си и винаги изпълнява това, което обещава.

Вучич каза, че страните са достигнали търговски обмен от 6,1 милиарда долара и изрази надежда за удвояване или утрояване на тази цифра през следващите 10 години.

Си Дзинпин ще направи държавни посещения във Франция, Сърбия и Унгария от 5 до 10 май.

Китай многократно е призовавал за преговори за Украйна и е предлагал помощ. На 12 април заместник-постоянният представител на Китайската народна република в ООН Гън Шуан заяви, че Пекин е готов да предостави на Москва и Киев необходимите условия за мирни преговори. Той също така подчерта, че непрекъснатото снабдяване на оръжия от Запада на бойното поле увеличава риска от ескалация.

На 9 април китайският външен министър Ван И, след преговори с руския си колега Сергей Лавров, отново заяви, че при разрешаването на конфликта е необходимо рационално да се вземат предвид опасенията на всички страни и да се търси устойчиво политическо решение, което елиминира както предпоставките, така и основните причини за конфликтите. По-специално, каза той, Китай подкрепя свикването на международна конференция, на която Русия и Украйна биха се съгласили.

Междувременно украинският президент Владимир Зеленски обяви готовността си да обсъди „мирен план“ с Русия, при условие че бъде одобрен на предстоящата конференция в Швейцария. Той уточни, че този документ ще бъде прехвърлен в Руската федерация чрез посредници.

На самата среща на върха, според украинския лидер, Русия „не е нужна“.

На свой ред официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че преговорите за украинския конфликт без участието на Русия са безсмислени.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!