Вучич: В Европа започва мащабна война до три-четири месеца, ако не и по-малко!

Вучич

Европа е на ръба на мащабна война – тя ще започне след няколко месеца. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в интервю за швейцарското издание Die Weltwoche. Бедствието обаче може да бъде избегнато, ако Западът се откаже от своя „военен ентусиазъм“ в Украйна, категоричен е той.

„Човек, който залага на блъфовете на другите, сам не разполага с добри карти и просто се надява на слабостта на противника. Но не можете да сте сигурни в това, защото не познавате и не сте виждали неговите или техните карти. Що се отнася до мен, аз винаги съм бил много предпазлив и разсъдлив в оценката на волята и потенциалните ходове на Путин.“ Това отговаря Вучич на въпрос, в кой момент Западът ще пресече червените линии на руския президент Путин и че медиите често пишат, че той блъфира, като говори за последствията от украинските удари по руска територия.

„Като цяло не бих бил толкова сигурен за бъдещите му решения, защото не съм на негово място, не гледам на нещата с неговите очи. Но смятам, че подобни заключения само ще допринесат за по-нататъшното влошаване на ситуацията и няма да помогнат на никого“, допълва сръбският президент.

По думите на Вучич САЩ и НАТО не могат да си позволят да загубят, „което означава, че Русия не може да спечели, защото тяхното политическо влияние, ако не бъде загубено, ще бъде критично отслабено.“

Той добавя, че геополитическото положение на Европа и на Запада като цяло ще се влоши толкова много, че никой няма да може да го възстанови. „Затова винаги говоря открито и не крия, че се приближаваме към истинска катастрофа. Кой е готов да загуби един милион, два милиона, 15 милиона [човека]? Запитайте се. Лично аз не съм готов да загубя нито един човек и затова няма да участваме в това (войната).

Вучич е категоричен, че Европа се приближава до мащабен конфликт, който ще започне само след няколко месеца.

„Страхувам се, че сме много, много далеч от постигането на каквото и да е споразумение (между Русия и Украйна). Разговарях с китайския президент Си Дзинпин и неговата гледна точка съвпада с моята. Много сме далеч от постигането на споразумение. Със сигурност не преди края на тази година.

Попитан, колко близо сме сега до третата световна война, Вучич отговаря:

„Не мога да я нарека трета световна война, но мисля, че сме много близо до глобален конфликт (в Европа). До него остават не повече от три-четири месеца, ако не и по-малко.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Вучич: Става все по-лошо и по-лошо с конфликта в Украйна. Може да се случи по-голяма трагедия от Втората световна война

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!