Вучич: Путин ползва същите обяснения за нападението си над Украйна, с които НАТО ни удари

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че руският президент Владимир Путин е използвал същите разкази и обяснения за атаката срещу Украйна, както страните от НАТО, когато са започнали военна операция срещу Югославия, предава „Украинская правда“, съобщи Фокус

„За първи път, безпрецедентно в световната история, 19 могъщи държави решиха, без участието на Съвета за сигурност на ООН, повтарям, без никакво решение на Съвета за сигурност на ООН, да атакуват брутално и да накажат суверенна държава на европейска почва, както казаха, че това е предотвратяване на хуманитарна катастрофа. Но не им беше смешно, когато руският президент използва същите думи, за да оправдае атаката си срещу Украйна. Те забравиха, че самите те използваха същия разказ, същите думи и същите обяснения“, заяви Вучич по време на общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Вучич заяви, че Сърбия „подкрепя и ще подкрепя“ териториалната цялост на Украйна, „защото ние не променяме нашите политики и принципи, въпреки вековното традиционно приятелство с Руската федерация“.

„За нас всяко насилие е едно и също, всяко нарушение на Хартата на ООН е същото, независимо от силата на държавата, която го извършва, или неизбежно сходните оправдания, които използва за своето незаконно и неморално поведение“, заяви сръбският лидер .

По-рано Вучич изрази неразбиране, че Европейският съюз се движи много по-бързо в предоставянето на членство на Украйна, отколкото на нейната държава.

Той също така заяви, че ако Украйна признае независимостта на Косово, „ще загуби всичко за един ден“.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече