Вучич: Сърбия никога няма да признае Косово. Въпреки натиска!

Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, независимо от натиска. Сръбският президент Александър Вучич заяви това по време на пресконференция на 24 септември, пише Известия.

Той също така посочи, че по време на полицейската операция в Косово са били убити трима сърби, двама от които със снайперистко оръжие. Други двама са били тежко ранени, добави държавният глава.

„Всичко, което се случва, затвърди убеждението ми, че никога няма да признаем независимостта на Косово. Можете да правите каквото си искате, ние никога няма да признаем независимостта на Косово“, заяви Вучич.

По данни на косовското министерство на вътрешните работи два камиона без регистрационни номера са блокирали входа на моста край село Банска около 02:40 ч. местно време (03:40 ч. московско време) на 24 септември. Изпратените там полицейски служители са били нападнати с ръчни гранати и гранатомети. В резултат на престрелката двама полицаи са получили огнестрелни рани и са откарани в болница в Южна Митровица, като единият от тях е починал.

По-късно същата сутрин сръбският портал RTS съобщи, че неизвестни въоръжени мъже са влезли в Банския манастир на Сръбската православна църква, близо до Звечан и Косовска Митровица в Северно Косово.

Въоръжените мъже са влезли в манастира с бронирани автомобили и са разрушили заключените порти на манастира. Послушниците се заключили в манастирския храм, за да се предпазят. Полицията елиминира трима нападатели в квартал Банска.

На 24 септември следобед контингентът на НАТО в Косово обяви готовност да участва в операция на косовската полиция в северната част на провинцията.

Нов кръг на изостряне на конфликта между Сърбия и Косово започна на 26 май, когато органите на реда обградиха административни сгради в селищата Зубин Поток, Звечан и Лепосавич, за да ги превземат под претекст, че помагат на избраните кметове. Сърбите излязоха в защита на сградите, в резултат на което бяха дадени над 50 жертви.

През 2008 г. косовско-албанските структури в Прищина обявяват независимост от Сърбия. Според сръбската конституция територията на непризнатата държава е автономната провинция Косово и Метохия в рамките на страната. Република Косово не е призната от десетки държави, включително и от Русия.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!