ВСУ отстъпва и Украйна губи значими градове. Русия напредва с невиждани темпове, призна NYT

The New York Times

Руски войскови подразделения

За това, че ВСУ минава в отстъпление свидетелства публикация на The New York Times, цитирана от Фокус

В условията на значително числено превъзходство на Русия Украйна е принудена да прибегне до тактиката на бавно отстъпление с ожесточени боеве в опит да изтощи руските войски, пише изданието.

Медията отбелязва, че през последните месеци Украйна е изгубила контрола над редица доста значими градове – всеки от тях след ожесточени боеве, които понякога са продължавали с месеци.

На първо място в този списък е Мариинка през декември и януари, след това Авдеевка, а онзи ден украинските въоръжени сили се изтеглиха от Угледар.

Украинският град Угледар падна в ръцете на руските военни

Украинският град Угледар падна в ръцете на руските военни

Въпреки че за външните наблюдатели бавното отстъпление на Украйна може да изглежда като окончателен завой към военно поражение, украинските командири и военни експерти отричат това. Според тях в момента на фронта се води битка, чиято цел не са териториалните придобивки, а изтощаването на Русия, за да се прекъсне способността й да продължи да воюва.

Русия има превъзходтво във всички видове военни ресурси и оръжия, така Украйна е принудена да „разменя територия за руски загуби“, твърди Николай Белесков, анализатор в правителствения Институт за стратегически изследвания на Украйна.

Идеята е да се оттегли от град, набелязан от Русия, след като руснаците са понесли максимални загуби в опита си да го превземат, допълва УНИАН.

„Тази война няма да се реши от това кой контролира Угледар или други тактически градове на фронта. Става въпрос за това колко войници са изразходвали руснаците в опит да превземат Угледар в сравнение със загубите, които са понесли украинците, опитвайки се да го задържат“, коментира Франц-Щефан Гади, военен анализатор от Виена.

Като се има предвид обаче способността на Русия да компенсира огромните си загуби, възниква въпросът колко територии ще бъдат принудени да отстъпят украинците, преди руската армия да се изтощи, отбелязва NYT.

Руски войници

Руски войници

Паси Паройнен, военен експерт във финландския изследователски център Black Bird Group, отбелязва, че през последните два месеца Русия напредва с темпове, невиждани от началото на войната, и е завзела три пъти повече територии, отколкото през юни и юли. NYT се пита доколко реалистична е стратегията на Украйна, като се има предвид, че Владимир Путин е поставил икономиката на военна основа и не показва признаци, че е готов да спре да воюва.

Анализатори от британския Кралски институт на обединените служби изчисляват, че при сегашния брой жертви и темповете на ново производство Русия вероятно ще изчерпи запасите си от бойни бронирани машини до 2026 г.

Каква е ситуацията на фронта? Прави впечатление, че украинският военно аналитичен канал в Телеграм Мilitary Аnalytics признава, че войските на Руската федерация, макар и не в прав текст, напредват сериозно на фронта и обграждат населени места в много направления. Ето какво пишат украинците:

Кураховско-Покровското направление

Ситуацията на фронта в Кураховско-Покровското направление на 6 октомври

Ситуацията на фронта в Кураховско-Покровското направление на 6 октомври

В Кураховско – Покровското направление „Невелският джоб“ /т.е. далечно обграждане/ продължава да се свива /в клещи бел. Критично/. Украинските войски, виждайки безперспективността на удържането и заплахата от обкръжаване на Горняк и Курахивка, започнаха да се изтеглят от джоба зад река Волча.

В същото време руски части атакуват отбраната на ВСУ във вътрешността на Цукурино, където на някои места руските войски са успели да пресекат железопътната линия. Най-тежките боеве в северозападната част на селището се водят в района на местната птицеферма, където ВСУ има сериозно укрепление.

На югоизток украинските сили удържат отбраната в Измайловка, опитвайки се да предотвратят превземането на селото и на намиращата се малко по на юг мина „Кураховская № 42“, където руските въоръжени сили оказват сериозен натиск, опитвайки се да прекъснат последния път за снабдяване на цялата групировка на ВСУ на изток.

Угледарско направление:

В посока Угледар армията на РФ е постигнала известни успехи, като е напреднала северно от Угледар към Богоявленка.

Ситуацията на фронта в Угледарско направление на 6 октомври

Ситуацията на фронта в Угледарско направление на 6 октомври

Сега има ясен опит за обграждане на Богоявленка от три страни – позната тактика на въоръжените сили на РФ. От юг настъпват щурмовите групи, които са превзели Угледар, от югоизток (те ще направят прикритието от изток) настъпват частите от страната на мина „Южнодонбаска“ № 3. В същото време руските сили напредват по магистралата Константиновка-Успеновка, което ще допринесе за прикриването на Бохоявленка от север.“ давършва военно-аналитичният канал в Телеграм на Украйна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!