ВСУ удариха пункт за контрол на радиацията на Запорожката АЕЦ. Напълно е унищожен

ВСУ атакуваха един от постовете за радиационен контрол на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), разположена във Велика Знаменка. Според представители на станцията с помощта на такива постове се наблюдава нивото на радиация в околната среда в зоните за наблюдение, рише Lenta.ru.

Постът за радиационен контрол във Велика Знаменка е напълно разрушен в резултат на артилерийски обстрел от украинските въоръжени сили. Специалистите на АЕЦ проведоха редица компенсаторни мерки за овладяване на радиационната обстановка в района на разполагане на станцията, съобщиха представители на Запорожката АЕЦ

Те посочиха още, че към момента радиационният мониторинг не надвишава естествените фонови стойности. Федералната медико-биологична агенция (FMBA) също съобщи , че на територията на Енергодар не е имало надвишаване на радиационния фон поради разрушаването на поста.

Според руския военнен експерт Анатолий Матвийчук украинската армия удря атомната електроцентрала в Запорожие, за да обвини след това Русия за щетите на съоръжението.

„Вярвам, че англосаксонците вече са посъветвали (украинския президент Владимир) Зеленски да атакува атомната електроцентрала в Запорожие. Ако всичко се обърка, за всичко ще бъде обвинена Русия“, обясни той. 

Напоследък Киев все по-често започва да атакува както самата централа, така и близкия град Енергодар. Според посланика със специални поръчения на руското външно министерство Родион Мирошник подобно активизиране на украинските въоръжени сили е свързано с „мирната среща на върха“ за Украйна, проведена в Швейцария през юни.

„Почти всяка седмица регистрираме от 100 до 200 пристигания на дронове, които прелитат над Енергодар, Запорожка област“, каза той.

Миналата седмица, в резултат на поредната атака на украинските въоръжени сили, няколко блока на станцията останаха без ток. Според директора на Запорожката АЕЦ Юрий Черничук, електрозахранването е прекъснато в транспортния цех, помпените станции, които доставят вода на съоръженията на станцията, складове с инвентар и други.

Няколко дни по-рано беше разрушена подстанция „Луч“ в Енергодар, което доведе до прекъсване на електрозахранването в града, а подстанция „Радуга“ беше атакувана.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!