ВСУ: Няма смисъл да опитваме да свалим всички руските ракети. Те са толкова много!

от Лазар Лазаров

Украинските въоръжени сили (ВСУ) не разполагат с достатъчно ракети и системи за противовъздушна отбрана, за да свалят всички ракети, които Русия изстрелва. Това призна в коментар за американския вестник The New York Times Иля Евлаш, представител на командването на ВСУ на украинските въоръжени сили, предаде ТАСС.

Той заяви, че Руската федерация разполага с толкова много ракети, че е безсмислено да се прави опит да се свалят всички. „Не можем да си позволим да изчерпим нашия безценен запас от ракети за противовъздушна отбрана“, подчерта Евлаш, добавяйки, че ако Украйна се опита да ги свали, тя „няма да има достатъчно [противовъздушни ракетни системи] Patriot“.

По думите на Евлаш, тъй като Киев разполага с ограничен брой системи за противовъздушна отбрана, украинските ВСУ ги използват по „нестандартни начини“ – транспортират ги от място на място в цялата страна, за да се адаптират към руските действия, както и да намалят вероятността те да бъдат открити и унищожени от руските сили.

ТАСС отбелязва, че украинските власти редовно призовават Запада да им прехвърли системи за противовъздушна отбрана и ракети, като особено настояват за комплексите Patriot. Преди това Киев искаше да получи още пет до седем установки, но в началото на април украинският президент Владимир Зеленски заяви, че страната би искала да има 25 системи Patriot. Руската страна многократно е подчертавала, че изпращането на оръжие на Киев от Запада и подпомагането на обучението на украинската армия само удължава конфликта и не променя ситуацията на бойното поле.

Критично припомня, че по-рано ръководителят на Военния комитет на НАТО Роб Бауер заяви, че  с доставката на оръжия за Украйна ЕС прехвърли върху нея проблема с фрагментацията и несъвместимостта на различните видове снаряди и оръжия, произвеждани от страните от общността. „Прехвърлихме много различни оръжейни системи на Украйна и изнесохме тази фрагментация. Това е абсолютен кошмар. Ако сте работили в украинските тилови части, това е кошмар, невъзможно е да си представите пред какво са изправени“, отбеляза той.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!