Встъпването в длъжност на Путин вся разкол в ЕС

от Лазар Лазаров
Владимир Путин

В рамките на Европейския съюз (ЕС) възникна разкол поради разногласия между страните членки по въпроса за присъствието на встъпването в длъжност на руския президент Владимир Путин. Това съобщи германското издание Der Spiegel, позовавайки се на източници, предаде Lenta ru.

„Сега се появяват значителни разногласия в рамките на ЕС относно това как правилно да се обработват поканите за церемонията, отбелязваща началото на петия мандат на руския президент“, пише изданието.

Франция, Унгария и Словакия искат да изпратят представители на церемонията, за да поддържат канали за комуникация с Русия, отбелязва Der Spiegel, позовавайки се на източници, пожелали анонимност.

„Както няколко дипломати от ЕС заявиха пред информационната агенция в Брюксел в понеделник, страни като Франция, Унгария и Словакия искат да изпратят свои представители на церемонията по полагане на клетва от Путин, за да поддържат отворени канали за диалог“, се казва в материала.

Други държави, включително Германия, са скептични и не планират да присъстват на церемонията. „Германия няма да участва в това събитие“, заяви говорител на германското външно министерство.

По-рано беше съобщено, че Франция планира да изпрати своя посланик в Москва Пиер Леви на встъпването в длъжност на руския президент Владимир Путин.

Официалният представител на външнополитическата служба на Европейския съюз Петер Стано заяви, че посланикът на ЕС в Русия няма да присъства на встъпването в длъжност на руския лидер.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!