Войници на Израел издигнаха знамето на държавата си в първия ливански град като при превзета територия

Израелски войници издигнаха знамето на държавата си в първия ливански град под техен контрол

Войници на Израел издигнаха знамето на държавата си в първия ливански град като при превзета територия

Израелските войници издигнаха знамето на държавата си в първия ливански град Марун ал-Рас, който се намира на 120 км югоизточно от Бейрут и на около 1 км от границата с Израел. На населеното място казват още „Градина на Иран“, защото е изграден парк, в който има издигната фигура на убития командир на силите Кудс – Корпуса на гвардейците на ислямската революция IRGC Касем Солеймани, сочеща към Израел. Това пише израелското издание The times of Israel.

КритичноБГ обръща внимание обаче, че изданието пропуска да отбележи, че подобен ход не е характерен при военни стълкновения с цел ликвидиране на групировка като Хизбула, каквито намерения заяви Тел Авив, а когато една държава завзема територия на друга държава.

Читателите на КритичноБГ са виждали публикации от войната между Русия и Запада на територията на Украйна, когато руски войници забиват знамето на Русия на завзетите украински територии. По същия начин и украински войници издигаха флага на Украйна, когато нахлуха в руската Курска област. В този смисъл, стои въпросът, дали земята на която довчера беше ливанският град Марун ал-Рас вече не е част от територията на Израел?

В същото време въздушните удари и обширните наземни операции, извършени от Израел през последните дни в Южен Ливан срещу цели на Хизбула, предизвикаха сериозно безпокойство в Бейрут.

Заместник-генералният секретар на Хизбула, Касем Наим, е заявил, че неговата организация „очаква с нетърпение сблъсъци с Израел“, но в Бейрут най-важният приоритет е сигурността на международното летище.

Министърът на транспорта на Ливан Али Хамие каза пред АФП, че е получил само „ангажименти“, но не и ясни „гаранции“, че Израел няма да бомбардира летището в Бейрут, което се намира близо до южната част на столицата, крепост на Хизбула.

Сухопътни части на израелската армия

Сухопътни части на израелската армия

Властите „искат да запазят сухопътните, морските и въздушните терминали работещи, на първо място международното летище Рафик Харири“, каза той пред АФП. Желанието на ливанските власти да запазят транспортните точки невредими е обяснимо, защото те определят възможността да се поддържа стокооборота, търговията, икономиката, туризмът и пр. на страната, която и така е в незавидно икономическо положение.

В понеделник, Вашингтон се обяви срещу всяка атака срещу летището или пътищата, водещи до него, но главно за да позволи на желаещите да напуснат Ливан. Всеки ден, въпреки израелските бомбардировки, които в някои случаи са насочени към райони близо до летището, ливанският държавен превозвач продължава да извършва полети.

Масуд Пезешкиан, Президент на Иран

Масуд Пезешкиан,
президент на Иран

The times of Israel пише още Съединените щати и арабските държави са започнали тайни преговори с Иран за всеобхватно прекратяване на огъня, целящо да успокои всички военни фронтове наведнъж. Новините на Канал 12 съобщиха, че Израел в момента не участва в инициативата, но че висши израелски служители са били информирани за нея.

Медиите отбелязват още, че не е ясно как усилията ще се отразят на ивицата Газа, която е по-сложна от останалите фронтове поради желанието на Израел да продължи да се бие дори след потенциална сделка за заложници и искането на Хамас за изтегляне на Израел.

Президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да проведе телефонен разговор в сряда с премиера на Израел Бенямин Нетаняху относно всякакви планове за удар по Иран, съобщава Axios, цитирайки трима американски служители.

„Искаме да използваме призива, за да се опитаме да оформим ограниченията на израелското отмъщение“, каза американски служител, цитиран от Axios. Axios цитира американски служител, който твърди, че Вашингтон иска да се увери, че Израел атакува цели в Иран, които са значителни, без да са непропорционални.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза на израелския министър по стратегическите въпроси Рон Дермър в петък, че САЩ очакват „яснота и прозрачност“ от Израел относно своите планове, тъй като те носят последици за американските сили и интереси в региона. 

Израелският министър на отбраната Йоав Галант възнамеряваше да пътува до Вашингтон във вторник, но… пътуването му беше забранено в последния момент от Нетаняху.

Wall Street Journal съобщава, че администрацията на американския президент Джо Байдън е разочарована, че израелското правителство отказва да му каже каквото и да било за планираното отмъщение на ракетната атака на Иран миналата седмица, добавяйки подробности от предишен път, когато това се е случило наскоро.

Позовавайки се на неназовани американски служители, американският новинарски сайт казва, че след като Ерусалим изненада Вашингтон с убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала в края на миналия месец без координация с Белия дом, американският министър на отбраната Лойд Остин беше откровен в последващ телефонен разговор с министъра на отбраната Йоав Галант.

„Извинете, какво казахте?“ попитал шефа на Пентагона Остин колегата си от Израел Галант, когато последният му казал за операцията.

По-късно същия ден, по време на втори телефонен разговор между двамата, Остин попитал Галант дали Йерусалим е готов да се защитава сам, тъй като САЩ не са имали време да разположат силите си, за да отклонят потенциално незабавно отмъщение от Хизбула, според докладът.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!