Военен кореспондент публикува карта докъде могат да стигнат мощните Storm Shadow в руска територия

През последната седмица в западните издания, и най-вече английските, се коментира настояването на президента на Украйна с приключен мандат Владимир Зеленски, да му бъде разрешено да атакува Русия навътре в нейната територия с далекобойни ракети.

Стана ясно, че английското правителство подкрепя искането на президента с изтекъл срок да използва ракетите им Storm Shadow (Storm Shadow е британското име на оръжието; във Франция се нарича SCALP-EG. Ракетата е френско-британска).

Към този момент обаче то се въздържа от открити коментари по темата. Причината, заради която Лондон не повдига публично въпроса е, за да избегне влошаване на отношенията си със Съединените щати. Това става ясно от публикация на британския вестник The Telegraph, който се позовава на свои източници, пожелали анонимност.

„Официално искане до САЩ не е отправено Украйна да използва ракетите в Русия, но говорител на Пентагона каза по-рано, че САЩ са „загрижени за ескалация“, когато става въпрос за използването на оръжия с голям обсег от Украйна“, пише The Telegraph

Изданието припомня, че от Белия дом смятат, че много руски цели сега са извън обсега на ракетите Storm Shadow, така че може да не са ефективни във войната срещу Русия.

Английският вестник мимоходом изтъква още една причина, заради която Лондон не повдига открито темата. И тя не е, за да избегне скандал със САЩ, а че ракетите се използват заедно с класифицирани американски системи, за което е необходимо разрешението на Вашингтон, който на този етап е против далекобойни удари навътре в Русия. 

Провоенното руско издание Avia.pro цитира военния кореспондент Владимир Романов, който е категоричен, че информацията от британския вестник The Telegraph потвърждава готовността на Великобритания да подкрепи желанието на Киев да удари стратегически цели в Русия, дълбоко в нейна територия, с мощни ракети с голям обсег.

Avia публикува карта, с която Романов онагледява докъде могат да стигнат далекобойните британски ракети Storm Shadow при положение, че бъдат изстреляни от Сумска област. Тези ракети са способни да поразяват цели на разстояние до 560 километра, припомня изданието.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!