Водеща партия във Франция каза, кога страната напуска НАТО

от Лазар Лазаров

Френската националконсервативна партия „Национален съюз“ допуска Франция да се оттегли от обединеното командване на НАТО, но само след края на конфликта в Украйна. Това заяви лидерът на партията Жордан Бардела, съобщава  вестник „Politico“, цитиран от Lenta ru.

Политикът уточнява, че партията му ще запази позицията си за оттегляне от НАТО, ако бъде избрана на следващите президентски избори в страната, насрочени за 2027 г. „Предложението, което винаги сме защитавали, не вземаше предвид войната. Не се променят договори по време на война„, отбелязва той.

Както отбелязва изданието, в отговор на въпросите за ролята на Франция в НАТО Бардела говори за бившия  президент на САЩ Доналд Тръмп и настоящия държавен глава Джо Байдън. Според него бъдещето на алианса зависи от резултатите от президентската надпревара в САЩ.

Лидерът на партията подчертава, че „сърцето му клони към Тръмп“ в навечерието на изборите в САЩ, възхвалява икономическите политики на бившия президент и поставя под въпрос познавателните способности на Байдън. 

Проучванията на общественото мнение показват, че Националният съюз на Бардела ще спечели около 30% от гласовете на европейските избори на 9 юни, което е преднина с около 10 процентни пункта пред партията „Ренесанс“ на  настоящия френски президент Еманюел Макрон.

Както писа Критично, по-рано стана ясно, че антируската кампания на Макрон не му помага в борбата му срещу „Националния съюз“ на фона на предстоящите избори. Уточнява се, че някои от неговите съюзници са поставили под въпрос стратегията за борба с опонентите му.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!