Владимир Путин пристигна в Киргизия за срещата на върха на ОНД

Руският президент Владимир Путин пристигна в Бишкек, столицата на Киргизия. По време на официалното си посещение в средноазиатската република на 12 и 13 октомври руският лидер ще участва в заседание на Съвета на държавните глави на Общност на независимите държави, ще проведе няколко двустранни срещи, включително с президента на Киргизия Садир Жапаров и президента на Азербайджан Илхам Алиев, както и ще присъства на други събития.

Това е първото задгранично пътуване на руския президент след като на 17 март 2023 г. Международният наказателен съд в Хага издаде международни заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и на омбудсмана по правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова. Държавният глава на Русия е обвинен във военни престъпления в Украйна. В становището на съда се казва, че Путин е отговорен за незаконната депортация на украински граждани, сред които и деца. Киргизия обаче не е една от 123-те държави подписали споразумението на Международния наказателен съд в Хага.

Президентът на Руската федерация обяви намерението си да се срещне с Илхам Алиев на срещата на върха на ОНД на 11 октомври, на пленарната сесия на Руската енергийна седмица. По думите на президента, лидерите на страните планират да обсъдят изграждането на международния транспортен коридор „Север-Юг“.

На свой ред помощникът на президента Юрий Ушаков заяви пред журналисти, че по време на срещата в Бишкек ръководителите на Русия и Азербайджан ще обсъдят дейността на руските миротворци и ситуацията около Нагорни Карабах като цяло.

Илхам Алиев заяви по време на 53-ата сесия на Съвета на ръководителите на органите за сигурност и специалните служби на държавите членки на ОНД, че възприема с благодарност посредничеството на Москва в нормализирането на отношенията между Баку и Ереван. Русия е съсед и съюзник на Азербайджан, както и съюзник на Армения, подчерта той.

По-рано, на 10 октомври, секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев се срещна с Алиев по време на посещението си в Баку. Бяха проведени планирани руско-азербайджански консултации по въпросите на сигурността.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!