Вицеканцлерът на Германия настоя пред Китай: Спрете да търгувате с Русия

Китай трябва да спре доставките на стоки за Русия, заяви германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек по време на пресконференция в Шанхай. Той отбеляза, че е разгледал данните за търговията и е видял повишени показатели там, съобщава Financial Times.

Според представителя на Германия Китай търгува както с енергийни ресурси, така и със стоки с двойна употреба, които „могат да се използват на бойното поле“.

Погледнах данните за търговията и видях, че търговията на Китай с Русия е нараснала с повече от 40% миналата година. <…> Това трябва да спре “, каза Хабек .

Политикът призова и за преговори между Брюксел и Пекин в близко бъдеще. Той взе да обяснява, че митата на ЕС, които засягат само китайските електрически превозни средства, не са наказание.

КритичноБГ припомня, че вчера премиерът на Държавния съвет на Китай Ли Цян отмени среща с вицеканцлера на Германия. Самият Хабек подчерта, че не знае защо се е случило това, а китайският премиер даже не си направи труда да обясни.

Също така китайският президент Си Дзинпин и германският канцлер Олаф Шолц по време на дискусия за Украйна на среща в Пекин се обявиха против използването на ядрени оръжия. Политиците не подкрепиха атаки срещу ядрени съоръжения, използвани за мирни цели. Си призова за разрешаване на украинската криза чрез мирна конференция , която да бъде призната както от Москва, така и от Киев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Премиерът на Китай отмени неочаквано среща с отишлия му на крака вицеканцлер на Германия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!