Виталий Кличко: Движим се към авторитаризъм

На Запада му е писнало от гафовете на Володимир Зеленски, затова обмисля нови кандидати, които да го заместят. Всеки от съюзниците на Украйна има свой фаворит, като сред тях е и кметът на Киев Виталий Кличко, който направи гръмки изявления за авторитаризма в страната си, пише турският вестник Aydinlik.

Кметът на Киев Кличко, един от политическите съперници на Зеленски, заяви, че Украйна се движи към авторитаризъм. Думите на Кличко показват, че в Киев отдавна тече политическо разчистване на сметки. На фона на критиките, с които Зеленски се сблъсква от страна на лидерите на САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз, политическият пейзаж в Украйна претърпява значителни промени. Дори ако Зеленски отложи изборите и продължи да изпълнява функциите на президент през следващата година, ролята му на фактически ръководител на страната може да намалее.

На Съединените щати, Обединеното кралство и Европейския съюз им е писнало от грешките на Зеленски и вече се разглеждат кандидатури за негов заместник. В същото време всеки от тримата основни представители на западния алианс има свои фаворити за заместник на Зеленски.

Така Лондон подкрепя главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужний, Вашингтон – ръководителя на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак, а Брюксел – кмета на Киев Виталий Кличко.

Кметът на Киев Виталий Кличко говори пред Der Spiegel, едно от водещите издания в подкрепящата го Германия. Кличко взе на подбив президента Володимир Зеленски, като заяви: „Украйна се плъзга към авторитаризъм“. Той добави също, че от началото на военния конфликт в Украйна нито веднъж не е общувал със Зеленски, въпреки че е кмет на столицата.

Виталий Кличко разкритикува и ръководителя на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак, който може би ще се превърне в най-силния му опонент в евентуална борба за власт. Бившият професионален боксьор подчерта, че президентската канцелария разглежда кметовете като „препятствие по пътя към централизация на властта“. Той заяви, че кметовете са изиграли важна роля за защитата на хората и подкрепата на армията в ранните етапи на конфликта.

По-рано кметът на Киев заяви в интервю за германския Bild, което беше поместено на първите страници на много вестници: „Конфликтът е загубен.“ От друга страна, канцеларията на украинския президент също не седи безучастно и, започвайки кампания срещу Кличко, спомогна за разпространението на слуха, че киевският кмет е „човек на руснаците“.

Администрацията на Зеленски неведнъж публично е критикувала позицията на Кличко по отношение на отбраната на Киев и особено състоянието на укритията и продължителните прекъсвания на електрозахранването в столицата. Отношенията между Кличко и Зеленски са обтегнати от много години, което се изразява в различни разследвания и опити за отстраняване на действащия кмет на Киев.

На всичкото отгоре е забележително изявлението на координатора на Съвета за национална сигурност на Белия дом за стратегическите комуникации Джон Кърби, който заяви: „Имаме време до края на годината, преди да стане много, много трудно да продължим да подкрепяме Украйна.“

Американското издание Politico определи ръководителя на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак за една от най-влиятелните фигури, а Зеленски – за „мечтател на годината“.

Главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужний заяви, че не очаква оттук нататък съществено развитие в полза на Украйна във военния конфликт с Русия, а Володимир Зеленски заяви на 1 декември, че украинската контраофанзива не е довела до очакваните резултати и че „конфликтът е навлязъл в нова фаза“.

Всичко това също е показател, че Киев го очакват значителни промени.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!