ВЕРСИЯ: Хания е убит от бомба, поставена в стаята му два месеца по-рано

Появиха се нови подробности за израелското тайно убийство на лидера на Хамас Исмаил Хания, докато той е бил в Техеран, за да присъства на събитията по встъпването в длъжност на президента на страната, пише ZeroHedge позовавайки се на New York Times

Атентатът, който отне живота му, се разглежда в Иран като напълно унизителен провал в областта на сигурността за елитния Корпуса на гвардейците на ислямската революция (Революционна гвардия), който беше домакин на лидера на Хамас.

NY Times съобщава в четвъртък за събитията от предния ден, че той е бил убит с „взривно устройство, тайно внесено в къщата за гости в Техеран, където е бил отседнал, според седем служители от Близкия изток, включително двама иранци, и един американски служител“.

„Според петима от близкоизточните служители бомбата е била скрита в къщата за гости преди около два месеца“, пише в новината. „Къщата за гости се управлява и охранява от Корпуса на гвардейците на ислямската революция и е част от голям комплекс, известен като Нешат, в престижен квартал на северен Техеран.“

„Според петимата служители бомбата е била взривена дистанционно, след като е било потвърдено, че той се намира в стаята си в къщата за гости“, продължава NYT, като си спестява информацията, че взривът е отнел живота и на телохранителя на Хания, но е оставил жив лидера на Палестински ислямски джихад Зияд ал-Нахала, който пък е бил отседнал в съседната стая, т.е. вероятността да остане жив е малка.

Таймс споменава, че все пак признава, че има алтернативни версии, като например възможността малка ракета да е ударила стаята на Хания, което се посочва в първоначалното официално изявление на Хамас в края на деня в сряда.

Нито Хамас, нито иранците вероятно ще потвърдят тези конкретни аспекти на предполагаемата разузнавателна операция на Мосад, която може да остане като най-дръзката в историята.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!