Великобритания се включва в „Небесния щит“ на Европа да ги пази от Русия

от Лазар Лазаров

Обединеното кралство води преговори за присъединяване към новата европейска система за противовъздушна отбрана Sky Shield (Небесен щит) за борба с Русия. Това заяви министърът на отбраната на страната Грант Шапс, предаде британският вестник  The Daily Mail.

Той заяви, че Обединеното кралство е в начален етап на работа с европейските си съюзници за това как може да изглежда „Небесният щит“.

Това идва на фона на призивите на ръководителя на въоръжените сили на страната, адмирал сър Тони Радакин, че Великобритания ще се нуждае от противоракетна отбрана „Iron Dom“ в бъдеще.

Обединеното кралство вече разполага с „пластова защита“, отбеляза Шапс, която включва свръхзвукови реактивни самолети Typhoon, които са готови да влязат в атака по всяко време, ако е необходимо.

Европейският небесен щит беше иницииран от Германия, след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г. 21 държави са се присъединили към инициативата, включително държави извън НАТО, която има за цел да изгради интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана в цяла Европа.

Швейцария се присъедини официално миналия месец, въпреки опасенията на някои швейцарци миналата година, че това ще компрометира дългогодишния неутралитет на страната.

Шапс потвърди пред The Sun, че преговорите с „нашите европейски съседи“ относно схемата са в ранен етап. Но той не стигна дотам да каже, че Великобритания ще се нуждае от нещо подобно на израелската отбранителна технология Iron Dome.

Той предупреди, че други страни биха били „луди“, ако започнат ракетна атака срещу Великобритания, тъй като по закон – посочен в член 5 от договора на НАТО – 31 държави ще се намесят в защита на Обединеното кралство. 

Адмирал сър Радакин заяви миналата седмица, че се водят „разговори на живо“ за засилване на отбраната на Великобритания, въпреки че отбеляза, че ситуацията на Израел е „много различна“ и членството в НАТО предлага защита.

Критично припомня, че по-рано беше съобщено, че Обединеното кралство  обяви своя най-голям пакет помощ за Украйна досега на стойност 500 милиона паунда, равняващо се на 620 милиона долара. „След като Украйна придобие повече способности за борба на далечни разстояния… способността ѝ да продължи дълбоките операции ще се превръща все повече в характеристика“ на войната, заяви в тази връзка адмирал Радакин.  Той подчерта, че новите оръжейни системи определено имат ефект.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!