„Величие“ при Радев: Предлагаме програмно правителство с „ясни приоритети, задачи и цели“

от Лазар Лазаров

От „Величие“ не подкрепят кабинет на ГЕРБ, нито експертно правителство, а програмно такова. Това стана ясно, след като най-малката парламентарна група „Величие“ затвори цикъла от политически консултации при президента Румен Радев. При държавния глава влязоха председателят й Николай Марков, придружаван от останалите от ръководството на групата.

Още в началото на разговора Николай Марков заяви, че няма как да подкрепи на сляпо правителство на ГЕРБ, за чиито намерения не е информиран. Той отхвърли и варианта експертно правителство, което маскирало задкулисие. И предложи програмно правителство, но с уговорката, че формацията няма претенциите да вземе третия мандат.

Марков обясни защо няма да подкрепят правителство на малцинството, излъчено от ГЕРБ, след като президентът се поинтересува как гледат на предложенията за редовно правителство, лансирани до момента от останалите политически сили, подкрепят ли някой от вариантите или пък ще предложат свое виждане за изход от политическата криза.

„Още с влизането си в парламента ние приложихме системен подход в нашите действия, но за съжаление, бяхме разбрани от твърде малко правни субекти в парламента. Поискахме среща с Бойко Борисов, за да се информираме какво очаква от това управление. Не бяхме чути, защото такава среща беше отхвърлена. И ние нямаме яснота какво ще прави. Не беше коментирано какво трябва да подкрепим. Получихме отказ“, заяви представителят на „Величие“.

Според Марков криенето зад експертно правителство също не е полезната формула за България, защото прикрива коалиционни взаимоотношения и липсва пряката отговорност.

„Най-честно към българските избиратели ще бъде ясно програмно правителство с ясни приоритети, задачи и цели, които, съответно, да бъдат осъзнати, като в полза или във вреда на българските граждани“, посочи лидерът на депутатите от „Величие“.

„Най-близо до нас стои програмно правителство с ясни цели и задачи. Ако се стигне до нас, като най-малки, ние като най-малки нямаме такива претенции, ние ще подходим по същия начин и за нас ще бъде комплимент и отговорност да предложим също програмно правителство,“ декларира Марков.

„Живеем в тежки исторически времена, решенията, които трябва да бъдат взети, са високоотговорни“, подчерта депутатът от „Величие“

Той посочи, че вижда в парламента формации, които не искат да поемат отговорност за управлението и са с намерение да я прехвърлят върху други институции.

Очаква се след срещата Радев да каже кога връчва първия мандат.

От формацията бяха единствени сред останалите партии, които не са предявили претенции за мандати, но не са и огласили какво е отношението им към съставяне на правителство с първия мандат на ГЕРБ, с втория на ДПС и с третия.

Не се знаеше как ще гласуват за предложеното от Бойко Борисов правителство на малцинството, нито пък с лансирания от ИТН и БСП експертен кабинет. Не са коментирали и призива на „Възраждане“ за коалиция „анти ГЕРБ“, която, по сметки на Костадин Костадинов, наброява 125 депутати.

Източник: Dnes.dir.bg

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!