Ведомости: Защо Армения изглежда нереалистично в ЕС?

от Лазар Лазаров

Арменското правителство има желание да задълбочи отношенията си с Европейския съюз (ЕС), заявява премиерът Никол Пашинян на 14 март на правителствено заседание, като коментира приетата преди ден резолюция на Европейския парламент за укрепване на връзките на организацията с Ереван.

Резолюцията, която предлага да се проучи възможността за предоставяне на статут на кандидатка за членство на Армения в ЕС, е одобрена от 504 депутати, четирима бяха против и 32 се въздържаха. В документа се споменава, че Русия все още има силно влияние върху арменската икономика, пише руското издание Ведомости.

Същевременно, според данни на статистическия орган на Армения, Русия и Евразийският икономически съюз (ЕАИС) като цяло остават най-големите търговски партньори на Ереван. През 2023 г. търговският оборот на Армения с ЕАИС се е увеличил с 42,7% до 7,6 млрд. долара. Делът на Русия е 90% със 7,3 милиарда долара (увеличение от 43,3%), включително 3,4 милиарда долара внос от Армения ( скок с 39%).

Според кандидата на юридическите науки Алексей Исполинов в момента между Армения и ЕС е в сила Споразумението за всеобхватно и засилено партньорство между Армения и ЕС. Засега това споразумение не пречи на Ереван да остане в ЕАИС, а организацията няма забрана за сътрудничество с други междудържавни обединения. „Но ако Армения сключи споразумение за асоцииране и след това получи статут на кандидат за членство в ЕС, тя ще трябва да преразгледа отношенията си с ЕАИС„, отбелязва Исполинов.

Рано или късно Ереван ще трябва да направи избор, продължава Исполинов, въпреки че Армения все още е далеч от евроинтеграцията. Според него споразумението за асоцииране с ЕС няма да се превърне в критична точка за прекъсване на отношенията с ЕАИС. „Но Русия и нейните партньори в асоциацията няма да стоят със скръстени ръце, защото това би означавало Армения да наруши задълженията си по споразумението в ЕАИС“, добавя той.

Станислав Притчин, изследовател в Центъра за постсъветски изследвания към Руската академия на науките (ИМИМО РАН ) коментира пред Ведомости, че смята, че Ереван няма да може да стане пълноправен член на ЕС в краткосрочен или дългосрочен план. Според него пречка за влизането на страната в ЕС не е присъствието на руски войски на нейна територия, както твърдят западните медии, а географската изолация на Армения от Европа и нейната икономическа изостаналост.

Франция лобира за интеграцията на Армения в ЕС, отбеляза Павел Тимофеев, ръководител на сектора за регионални проблеми и конфликти в Руската академия на науките  (ИМЭМО РАН ). От гледна точка на Париж това показва собствената му значимост в противопоставянето на Русия в украинския конфликт, пренебрегва Турция, чието членство в ЕС французите блокират от десетилетия, и привлича вниманието на значителната арменска диаспора във Франция.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!