Ведомости: Вашингтон си намери нов главен съюзник в Европа?

от Лазар Лазаров

След държавно посещение във Вашингтон на президента на Полша Анджей Дуда и министър-председателя на страната Доналд Туск, държавният глава на САЩ Джо Байдън обяви заем от 2 милиарда долара за Полша и предложи да предостави на страната 96 хеликоптера AH-64 Apache. Сега Варшава може да се превърне в главния съюзник на Вашингтон в НАТО в Европа, пише руското издание „Ведомости“.

Иля Крамник от Института за световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките (ИМЕМО РАН) посочва, че по време на Студената война Полша е била една от най-големите военни сили във Варшавския договор. Сега страната отново се ремилитаризира до нивото от 80-те години на миналия век, но в съвсем различна посока от гледна точка на потенциални военни операции.

„Друг е въпросът дали Полша ще може да поддържа въоръжени сили с такъв размер и технически капацитет, без да ги използва в бойни действия и „на кредит“. Изглежда, че полските власти очакват да използват тези скъпи оръжия в една бъдеща война„, коментира експертът.

Полша постепенно изтласква Германия от позицията й на ключов съюзник на САЩ в НАТО и основен логистичен център в Европа, отбелязва Кирил Теремецки, експерт от Центъра за цялостни европейски и международни изследвания към Висшето училище по икономика (HSE University) в Русия.  Сред причините за този процес са дебатите в Берлин относно начините за съживяване на Бундесвера, отношенията с Москва и обемът на подкрепата за Киев, което според Тремецки намалява ефективността на Германия в очите на американската администрация. 

Ведомости припомня, че през април 2022 г. Полша подписа споразумение със САЩ за доставка на 250 танка „Abrams“, а през януари 2023 г. беше сключено споразумение за закупуване на още танкове. В резултат на това Полша стана първата европейска държава, пуснала в експлоатация танкове Abrams.

Критично припомня, че на 13-ти март руският президент Владимир Путин направи коментар относно евентуално влизане на полски войски в Украйна, като заяви, че ако това се случи,  тогава те никога няма да напуснат територията на Украйна.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!