Вече и Китай и Бразилия били врагове на Украйна, каза Зеленски

Държавите, които не са решили дали да участват в конференцията в Швейцария, са по-лоши от врагове, каза бившият украински президент Владимир Зеленски по време на съвместна пресконференция с белгийския премиер Александър Де Кроо, предава ТАСС. Сред такива страни той посочи Китай и Бразилия.

Има лидери, които все още не са се изказали. <…> Ако лидерите мълчат, това е още по-лошо, така мисля аз. Защото вие сте или за мир, или за война“, каза Зеленски.

По думите му Киев очаква отговор от няколко африкански страни, както и от Китай и Бразилия. Освен тях има и много други държави, отбеляза той.

Конференцията за Украйна ще се проведе в Бюргенщок, Швейцария, от 15 до 16 юни. Както каза по-рано първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски , събитието няма перспективи без участието на Русия в него. Дипломатът призова да се вземе предвид позицията на Москва по конфликта.

По-късно китайското външно министерство отговори на призива на украинския президент Владимир Зеленски китайският лидер Си Дзинпин и американският президент Джо Байдън да участват в срещата на върха в Швейцария. Те заявиха, че Пекин е за мирна конференция за разрешаване на украинската криза, призната както от Москва, така и от Киев.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!