Във Франция е отчетен „безпрецедентен скок“ на антисемитизма

Френските власти отбелязаха безпрецедентен скок на антисемитизма в страната във връзка с настоящия конфликт в Близкия изток. Това заяви официалният представител на правителството, министър-делегат Оливие Веран в ефира на канала BFMTV, пише ТАСС.

От началото на настоящия конфликт в Близкия изток, Франция е свидетел на скок на антисемитизма, какъвто страната не е виждала от много десетилетия“, каза Веран. Според него е имало случаи на хора, които „вече не смеят да пазаруват в магазините и да си поръчват такси“ на фона на антисемитски прояви.

По-рано министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин каза, че от 7 октомври, когато започна настоящата фаза на конфликта в Близкия изток, във Франция са регистрирани над 850 акта на антисемитизъм, за които са задържани над 400 души. Повечето от тези деяния, отбеляза министърът, са извършени срещу частни лица. Според него това „демонстрира свирепостта на антисемитизма както във Франция, така и във всички западни общества“.

Няколко дни след изостряне на ситуацията в Близкия изток в различни градове на Франция започнаха протести в подкрепа на Палестина. Френските власти забраниха значителна част от демонстрациите.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече