Въпрос към Белия дом: Писахме ли и ние формулата за мир на Зеленски?: „Разбира се!“

Джон Кърби

Координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби призна, че Вашингтон участва в разработването на т.нар. мирна формула на Зеленски, която Киев се опитва да прокара в Швейцария, пише ТАСС.

„Да, разбира се“, каза той на специален онлайн брифинг в отговор на молба на журналист да уточни „дали Белият дом има някакъв принос към „мирната формула“ на Зеленски.

Кърби също така призна, че Вашингтон е „активно ангажирал държавния секретар на САЩ [Антъни] Блинкен и помощника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност [Джейк] Съливан да популяризират формулата и да работят с други страни по света, за да видят какво може да се направи за нейното практическо приемане“.

Украинският президент (с изтекъл мандат днес и вече неясна легитимност) Зеленски, говорейки чрез видеовръзка на срещата на върха на Г-20 през ноември 2022 г., представи т.нар. мирен план от 10 точки, който не отчита позицията на Москва.

По-специално, той се отнася до пълното изтегляне на руските въоръжени сили до границите от 1991 г. и връщането на Украйна на контрола в „изключителната икономическа зона“ в Азовско и Черно море.

По-късно говорителят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че изявленията на Киев за мирно уреждане са направени без да се вземат предвид съществуващите реалности, Москва не вижда напредък в мирния процес около Украйна и затова ще продължи специалната военна операция.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!