Въпреки атаките подкрепата за Алтернатива за Германия расте поголовно. ДАННИ

от Лазар Лазаров

През последните месеци партията „Алтернатива за Германия“ (AзГ) е подложена на постоянен натиск от страна на медиите и правителството, но изглежда, че той почти не е повлиял на резултатите от социологическите проучвания. Всъщност позициите ѝ в Саксония изглеждат толкова силни, колкото никога досега, като според известната социологическа компания Insa партията е на първо място с 34% от гласовете, пише RMXNEws.

Може би още по-съществено за партията е, че правителството на „светофарната коалиция“, съставено от Зелените, социалдемократите (СДП) и свободните демократи (СвДП), ще бъде почти изцяло отстранено от власт, ако вотът в Саксония се проведе днес. Зелените получават едва 5 %, СДП има 6 %, а СвДП би била напълно отстранена с едва 2 %.

Отбелязва се, че новата партия на Сахра Вагенкнехт, BSW, ще получи 11%. По-рано се твърдеше, че BSW ще открадне гласове от AзГ, но досегашните резултати от социологическите проучвания в по-голямата си част опровергават тези твърдения. Например при последното проучване на Insa в Саксония през септември, което е проведено преди съществуването на BSW, AзГ получава 35 на сто. Вагенкнехт е известна с антивоенната си позиция и подкрепата си за анти-уок (култура на пробуждането – бел.ред.) форма на лявото.

Според друго проучване на Insa, публикувано преди дни, AзГ също постига изключително добри резултати в източната германска провинция Тюрингия, с 31% от гласовете, което е точно същият резултат, който партията получава в последното проучване, проведено през януари 2024 г.

Трябва да се отбележи също, че AзГ е категоризирана като „определено дясноекстремистка“ и в двете провинции Саксония и Тюрингия от мощната вътрешна шпионска агенция – Службата за защита на конституцията (BfV). Въпреки това класифициране, изглежда, че то не е навредило на позициите на партията сред електората и може би всъщност ѝ е помогнало поради крайното недоволство и недоверие към правителството сред много от жителите на Източна Германия, пише RMXNews.

Според национално изследване, публикувано от Insa публикува ,  AзГ събира 19,5%, след като в предишното проучване партията бе паднала до 18,5%.

Изглежда, че AзГ се съвзема от масираната и координирана медийна и правителствена атака, в резултат на която бяха организирани редица демонстрации срещу партията в цялата страна. Леволибералното правителство и водещите медии твърдят, че AзГ е насърчавала таен план за депортация на мигранти на среща край Потсдам. Партията обаче отхвърля тези твърдения и дори съди неправителствената организация Correctiv заради твърденията, изложени в нейния репортаж. Correctiv вече се оттегли от някои от твърденията в материала си, отбелязва RMXNews.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!