Въоръженият конфликт САЩ – Мексико набира скорост, нахлуването в Рио Гранде, на ръба

ВАЛЕРИЙ ИЛЬИН, Фонд за стратегическа култура

От средата на юни потребителите на социалните мрежи в САЩ, Канада и Мексико регистрират активно пренасочване на големи количества военна техника и авиация (хеликоптери и самолети). Пренасочването продължава вече повече от седмица. Многобройни видеоклипове, появяващи се ежечасно в мрежата, показват масовото придвижване на военни колони в Пенсилвания, Маями, Минесота, Айдахо, Ню Йорк, Сан Диего, Южна Каролина, Калифорния (квартал Мирамар), Южна Дакота и Канада (Десеронто, Онтарио) и граничните щати на самото Мексико. Над Маями успяват да бъдат заснети дори прелитанията на стелт бомбардировачите B-2 Spirit…

 

Съобщенията от военни източници за преместването на системите за противоракетна отбрана „на места по западното крайбрежие на САЩ“ засега не дават особена яснота за случващото се. Американското правителство все още не е дало изявление за случващото се. В същото време се появи информация, че американската армия се придвижва към южната граница за военни действия на територията на Мексико.

 

Твърди се, че възможната цел (която все още не е официално обявена) е операция на американските военни срещу мексиканските престъпни картели. Също така под този претекст е възможен опит за радикално решаване на проблема с нелегалните мигранти. В подкрепа на това има редица видеоклипове. Например във видеоклипа от Бейкърсфийлд на бронираните автомобили, попаднали в кадър, се виждат устройства, подобни на несмъртоносните акустични устройства, използвани за разпръскване на тълпата. Някои от камионите в армейските конвои, заснети в Пенсилвания, превозват рула бодлива тел, вероятно за бъдещи концентрационни лагери.

 

Според изследователите вероятността за нова американско-мексиканска война все още не изглежда голяма. Ако става въпрос само за умиротворяване на престъпниците, за правителството на САЩ ще е достатъчно да получи уверението на Мексико, че неговото правителство само, със собствени сили, ще проведе необходимата операция срещу картелите. Проблемът е, че картелите всъщност са поели контрола върху граничните територии, където са изкупили всички местни власти. Именно картелите вкарват по-голямата част от мигрантите на територията на САЩ с огромна печалба от това. Освен това Мексико е основна база за претоварване на всякакви видове наркотици и контрабандни стоки на територията на САЩ.

 

Изглежда обаче, че САЩ имат не само желание да държат под контрол престъпниците по границата. И дори централното правителство на Мексико, ако се съди по действията му, е твърдо решено да се противопостави на инвазията и вече придвижва войските си към границата. Подобни видеоклипове вече са достъпни в интернет. Проблемът с войната между Мексико и САЩ, която набира скорост по различни начини, е много по-дълбок и широк.

 

Това се дължи и на факта, че отношенията между съседните държави от месеци са в тежка криза.

 

Тази пролет Мексико се изправи срещу САЩ, отправяйки предизвикателство, което обикновено бива последвано с насъскване от Държавния департамент на „внезапен масов демократичен протест“ в която и да е страна, дори и в много по-отдалечена от границите на САЩ.

 

„Мексико е независимо и свободно, а не колония или протекторат на САЩ!“ – заяви мексиканският президент Лопес Обрадор на масов митинг в центъра на Мексико сити по случай 85-ата годишнина от експроприацията на петролните запаси на държавата. Малко след това мексиканският президент беше първият световен лидер, който обвини Вашингтон в шпионаж. И обеща да затегне контрола върху класифицираната информация, като същевременно намали военните контакти със САЩ.

 

Едновременно с това мексиканските власти национализираха пристанище, принадлежащо на американска компания. Сега през него се внасят строителни материали от „червена“ Куба, за да се построи нова железопътна линия в Мексико („капиталистическите гринго“ отдавна се съпротивляват на това и сега именно техните структури остават без пристанище). Също така президентът Обрадор е готов да наложи забрана на вноса на ГМО-пшеница от САЩ, която съставлява около 90% от цялото американско зърно. Вашингтон вижда в това „катастрофа за американските фермери“. И вече обещаха да съдят Мексико Сити, което от своя страна може да погребе споразуменията за свободна търговия в Северна Америка.

 

В резултат на това поне от пролетта насам в контролираните от Вашингтон медии Лопес Обрадор все по-често е сравняван с Уго Чавес. Обвиняват Обрадор, че „превръща Мексико в нова Венецуела, само че сега на границата със САЩ“, за укрепването на властта и силите за сигурност в страната. А във външната политика – фактът, че при него Мексико започна да се ориентира към сътрудничество с Русия, Китай и БРИКС.

 

Съдейки по рейтинга на мексиканския президент (над 72% подкрепа), неговите „антивашингтонски“ изблици само допринасят за популярността му сред населението на собствената му 130-милионна страна. Заслужава да се отбележи и фактът, че Съединените щати възприемат крайно негативно политиката на Обрадор за засилване на ролята на мексиканските въоръжени сили в борбата с престъпните банди и наркокартелите. Същите тези, под чийто предлог Вашингтон е готов да нахлуе в страната днес!

 

Едновременно с демонизирането на лидера на съседната държава и нейната армия от средата на април насам все по-силно се изразява желанието на американските власти да проведат военна операция в Мексико. „Демократите“ в администрацията на Байдън уверяват, че тази идея все повече се подкрепя от „републиканците“, които искат да разположат американската армия в Мексико под претекст за борба с наркокартелите и спиране на потока от фентанил и други наркотици в САЩ с военни средства.

 

Всъщност „републиканците“ от месеци обсъждат в Конгреса резолюция, която позволява на САЩ да нахлуят в Мексико. Всъщност Д. Тръмп призова за създаването на „бойни планове“ за подготовка за война по границите на САЩ веднага след победата си на президентските избори.

 

Изглежда обаче, че Байдън и неговите сили за сигурност не чакат толкова дълго. Техните изчисления за успеха на операцията срещу Мексико се основават на вътрешното разделение на мексиканския властови елит. На първо място това са противоречията между мексиканската армия и военновъздушните сили, разкрити в секретни документи на Пентагона, които неотдавна бяха оповестени пред „Вашингтон пост“.

 

Президентът на Мексико обещава да разглежда всичко това като нападение срещу страната му. И го прави от месеци насам. В началото на май, Обрадор обвини администрацията на Байдън, че финансира опозиционни сили, саботиращи правителствената политика, чрез USAID* – забранена от Русия агенция. И той поиска спиране на „интервенционизма“. В същото време между Мексико сити и Вашингтон избухна истинска дипломатическа война.

 

Мексико демонстративно затвори въздушното си пространство за американски разузнавателни самолети и военни безпилотни летателни апарати, въпреки че Пентагонът настояваше те да бъдат допуснати да проследят следващия балон, пристигащ от Азия в Америка през тези дни. Обрадор също така потвърди намерението си да се откаже от военното сътрудничество със САЩ, след като документи на Пентагона, изтекли в медиите, разкриха доказателства за шпионаж на мексиканската армия и флот.

 

Положението се изостри още повече от изпращането на 1500 военнослужещи от въоръжените сили на САЩ на мексиканската граница под претекст за спиране на потока от нелегални лица. В отговор Мексико Сити обеща да разглежда всеки опит на Вашингтон да проведе военна операция срещу наркокартелите в Северно Мексико като акт на агресия.

 

В началото на май президентът Байдън призна, че границата на САЩ с Мексико ще бъде „в хаос за известно време“. По данни на „Анксиос“ към момента на изявлението около 150 000 мигранти са се приближавали към южната граница на САЩ – с намерението да я преминат. Към средата на май ситуацията на американско-мексиканската граница започна да напомня за постапокалиптични филми, които можеха да се видят почти онлайн благодарение на многобройните видеоклипове в YouTube и социалните мрежи.

Оттогава ситуацията се усложнява с всеки изминал ден. Броят на нелегалните имигранти също нараства непрекъснато. На границата започнаха мащабни сблъсъци между национални гвардейци и мигранти. Последните са започнали да пробиват границата на САЩ със сила, тъй като доста бързо са оставени без храна и вода и пренебрегват предупреждението, че могат да бъдат депортирани и лишени от свобода.

 

Рязко увеличеният поток от мигранти от мексиканската територия на север може да се окаже поредната цел на военна операция на САЩ и Канада срещу Мексико. Ситуацията се усложнява от факта, че към настоящия момент огромен брой нелегални мигранти са изчерпали напълно възможностите си за препитание и няма къде да отидат. Може би Пентагонът се задоволява с кървава разправа на американско-мексиканската граница с тези до голяма степен невъоръжени хора. Отчасти защото военните експерти в САЩ са скептично настроени относно способността на силите за сигурност на Вашингтон да победят картелите, които контролират около една трета от територията на съвременно Мексико – в северната част на страната. А военната операция там рискува да се превърне в нещо като нов Афганистан/Ирак – само че този път непосредствено до границите на САЩ и с непредвидими последици за самите „гринго“.

Заглавието е на Критично. БГ

 

Източник: ФСК

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!