Ваня Григорова: Столична община трябва да мотивира младите да не емигрират

Как да бъде осигурен по-добър живот за младите хора, за да останат в България – този въпрос бе поставен във фокуса на дискусията “Открито с Ваня и Цвети. София за младите”, която се проведе съвсем символично на открито, в градската среда пред Народния театър „Иван Вазов“ в столицата.

Основните участници бяха кандидатът за кмет на София Ваня Григорова и евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова, които представиха своята визия и идеи пред млади хора в една дискусия извън политическите клишета.

В събитието се включиха председателят на БСП –София Иван Таков, кандидати за районни кметове и общински съветници от МК “БСП за България”, както и представители на младежкото обединение в БСП – София, организатори на проявата заедно с депутата в Европейския парламент Цветелина Пенкова.

“Времето продължава да е слънчево, но вятърът на промяната задуха съвсем отчетливо. Затова аз съм сигурен, че след две седмици това ще го видим и в деня на вота”, каза председателят на БСП – София Иван Таков, който е и кандидат за общински съветник, във встъпителните си думи и изрази категоричното си мнение, че „София е тежък длъжник на младите хора през последните 33 години“.

Той и кандидатът за кмет Ваня Григорова подчертаха, че София трябва да се превърне в приветливо място с добре поддържана градска среда и да се създадат такива условия, които да мотивират младите хора да останат тук, вместо да предпочетат емиграцията.

Те заявиха, че за целта е необходимо да се използват богатствата и ресурсите, с които столицата разполага – като близостта на Витоша и възможността да имаш планински ски курорт на 20 минути разстояние от центъра на столицата или като 25-те минерални извора, от които се използва само един – този в Банкя. Трябва да се осигурят условия за масов спорт, не само за професионален, а за всички столичани.

Иван Таков подчерта, че Столична община е отделила за масов спорт едва 1,5 млн. лв. или 0,02% от бюджета на София, а в същото време е дала 12 млн. лв. за изграждането на арт пространството „Топлоцентрала“.

Необходима е промяна и в жилищната политика – чрез възможността да се използват повече общински жилища, за да бъдат привлечени и мотивирани да останат в София медицински кадри, работници в транспорта, младите учени и университетски специалисти, каквито липсват в момента“, подчерта Ваня Григорова. Иван Таков направи равносметка, че от 120 хиляди през 1989 г. в момента са останали само 6 хиляди общински жилища.

Друга изключително важна политика е осигуряването на място в детските градини за всяко дете. „Необходимо е да се ревизира и материалната база на училищата, като се изравнят условията и се повиши нивото в кварталните, за да не се допуска борба само за шепа елитни училища, както е в момента. Най-доброто училище трябва да е най-близкото училище“, подчерта Иван Таков.

Този двоен стандарт, това приоритизиране на част от гражданите е нещо, което за нас е крайно неприемливо, то илюстрира неравенството между едни и други групи, между елита и останалите,“ подчерта Ваня Григорова и заяви: „Е, ние сме тези, които искаме да направим така, че гласът на нечутите да бъде чут.“

Тя направи равносметка, че по същество всички предлагат леви политики и дават за пример такива – като управлението на „червена“ Виена, но в същото време пречат по всякакъв начин тези леви политики да се прилагат в София. Трябва да спрем изтичането на пари, подчерта Ваня Григорова, визирайки практиката на узаконена корупция чрез раздаването на концесии.

„Време е да кажем „край“ на тази грабителска политика, на това раздържавяване – както в столицата, така и в цялата страна. Но ако кажем ясно „хайде, стига толкова!“ в София, това ще даде началото на промяната и в България,“ категорична бе тя. „Очевидно е, че тези хора подменят дневния ред на обществото. Ние сме здраво стъпили на земята. И е крайно време здравият разум да надделее,“ призова Ваня Григорова.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече