В „тежък“ разговор Байдън към Нетаняху: Ескалираш ли пак напрежение не чакай вече помощ!

В „тежък“ телефонен разговор американският президент даде да се разбере, че „не е доволен“ от ръководството на израелския премиер, казаха двама американски служители пред Axios

Президентът на САЩ Джо Байдън е предупредил израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да не допуска ескалация на фона на риска от регионална война.

В „тежък“ телефонен разговор в четвъртък Байдън е казал на Нетаняху да „спре да ескалира напрежението в региона“ и „НЕЗАБАВНО да се придвижи към споразумение за заложниците в Газа и ПРЕКРАТЯВАНЕ на огъня“, съобщава Axios, като се позовава на двама анонимни американски служители.

Белият дом каза, че по време на разговора в четвъртък Байдън и Нетаняху са обсъдили разполагането на американски военни в подкрепа на Израел срещу различни заплахи.

„Президентът обсъди усилията за подкрепа в защитатата на Израел срещу заплахата, включително от балистични ракети и безпилотни самолети, като включи нови отбранителни военни разполагания на САЩ“, се казва в изявление, като Байдън препотвърждава своя ангажимент за сигурността на Израел срещу всички заплахи от Иран.

Байдън също подчертал значението на продължаващите усилия за деескалация на по-широкото напрежение в региона.

Според Axios официалните лица на САЩ твърдят, че Байдън се е обадил на Нетаняху, за да обсъдят съвместните военни приготовления на САЩ и Израел за отмъщение от страна на Иран и Хизбула, а също и за да изясни, че „не е доволен“ от посоката на Нетаняху.

Байдън напомнил на Нетаняху, че двамата са говорили миналата седмица в Белия дом за осигуряване на сделката за (освобождаването на) заложниците, но вместо това Нетаняху продължил с убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Иран, каза един американски служител пред Axios.

Байдън е казал на Нетаняху, че САЩ ще помогнат на Израел да отблъсне иранската атака, но след това не очаква „повече ескалация“ от израелска страна и незабавно да пристъпи към реализиране на сделка за заложниците.

Американският президент също така е предупредил Нетаняху, че ако той отново ескалира напрежение, „не трябва да разчита, че САЩ ще го спасят“, каза служителят.

Източник: Анадолската агенция

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!