В САЩ все по-притеснени от Киев: Операцията в Курск не е оправдана и води до огромни загуби в Донбас

Украински войници, изображение, генерирано от ИИ

В САЩ все по-притеснени от резултатите на Зеленски на фронта. Това става ясно от публикации в редица сериозни издания отвъд океана.

Операцията в района на Курск изостри проблема с числеността на украинските сили на фронта, пише Washington Post, цитирайки старши сътрудник в Института за външнополитически изследвания.

„Операцията в района на Курск вероятно доведе до изтощението на украинския военен персонал и изостри проблема с недостига на хора, което вече беше една от основните трудности на украинската армия.

Украинската операция в района на Курск все още не е оправдана и води до огромни загуби в Донбас.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че по време на боевете в района на Курск украинските сили са загубили повече от:

19 850 войници,
135 танка,
66 бойни превозни средства на пехотата,
98 бронетранспортьора,
864 бронирани бойни машини, което доведе до общо 1 157 577 бронирани
машини,
162 оръдия,
33 ракетни установки и много други материали.

„Украинските въоръжени сили изпратиха най-добрите си танкови части да нахлуят в района на Курск, което доведе до загуба на ключови позиции в територия, контролирана преди това от Киев“, съобщава Forbes.

Както посочва изданието, „тази стратегия на Киев имаше сериозни последици за украинската отбрана.

Защото, изпращайки последните си добре оборудвани части в тази офанзива, украинското командване лиши други части от жизненоважни подкрепления.

Това доведе до загубата на „няколко ключови села и градове в Донбас“, съобщава Forbes.

По-специално се отбелязва, че за тази операция Украйна е използвала най-добрата си бойна техника, включително шведските бойни машини на пехотата CV90 и танкове Strv 122 (версия на LEO2A5) или германските Leopard 2A6.

„Готовността на украинската администрация да рискува най-новите танкове Strv 122 и Leopard 2A6 в Курска област също така отразява колко голямо значение Киев придава на тази операция“, твърди изданието, като отбелязва, че тази операция „струва на Украйна уязвими градове и незаменима техника“.

„Засега това е цена, която те са готови да платят, за да окупират и евентуално да задържат малка част от руска територия“, заключва Forbes.

Рустем Умеров, военен министър на Украйна

Рустем Умеров, военен министър на Украйна

В Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски обсъждат уволнението на министъра на отбраната Рустем Умеров, на директора на Главното разузнавателно управение (ГРУ) Кирило Буданов и на главнокомандващия Въоръжените сили (ВСУ) генерал Александър Сирски, съобщава местната редакция на изданието Forbes в друга статия, като се позовава на източници, препечатва  Фокус.

Буданов може да бъде уволнен през следващите месеци, въпреки че окончателното решение все още не е взето. Дискусиите за това се водят от поне месец. Той е в „обтегнати отношения“ с Ермак и Сирски, а Зеленски е недоволен от някои от неуспешните операции на ГРУ и като цяло от медийното присъствие на директора на военното разузнаване.

Ермак и Зеленски

Ермак и Зеленски

„Ермак не харесва хора, които имат медийно влияние и подкрепата на партньори“, казва събеседникът на изданието от кръговете на отбраната.

Конфликтът със Сирски е възникнал поради факта, че ГРУ не споделя определени разузнавателни данни с главнокомандващия ВСУ. Като показателна се посочва Курската операция, в която ГРУ не участва, въпреки че преди това руските доброволци атакуваха отвъд граница с помощта на разузнаването.

От президентската канцелария недоволстват, че ГРУ иска да поеме нетипични за разузнаването процеси, например производството на дронове. Споменава се и историята с измама при закупуването на оръжие от компанията“Спецтехноекспорт“. Сега държавата я съди за най-малко 820 милиона гривни.

Кирило Буданов

Кирило Буданов

Службата е раздразнена и от периодичните прогнози на Буданов за конкретни дати за прекратяване на войната, които вредят на Зеленски и се възприемат негативно от обществото.

„Подобна публичност от лице, управляващо разузнаването, е глупост“, казва източникът.

Началникът на Службата за външно разузнаване Олег Иващенко отново се сочи като потенциален заместник на Буданов.

В Киев са недоволни са от министъра на отбраната Рустем Умеров, защото година след назначаването му във ведомството цари „хаос“, а работата му не е стабилна.

По-специално, има оплаквания относно идеята за сливане на две агенции за закупуване на оръжия и оборудване за ВСУ, докато покупката вече се забавя.

Производителите се оплакват, че „държавните поръчки са хаотични, невъзможно е да се планира работата предварително“, договорите се развалят, няма финансиране, производството намалява и много компании го изнасят в чужбина.

Ген. Александър Сирски

Ген. Александър Сирски

В същото време от администрацията на Зеленски все още проверяват дали този хаос е по вина на Умеров.

Сред потенциалните му заместници са вицепремиерът по цифровата трансформация Михаил Федоров и първият заместник-министър на отбраната Иван Гаврилюк, когото Зеленски наскоро доведе в щаба.

Смяната на главнокомандващия Сирски е обсъждана още през лятото и дори са проведени интервюта с генералите.

Основното оплакване срещу Сирски е неговото „хладно отношение“ към развитието на безпилотния компонент на армията.

Идеята на Зеленски беше да създаде нов клон на армията – Сили за безпилотни системи. За негов ръководител е назначен младият генерал Вадим Сухаревски. Сирски вярва, че те отглеждат конкурент за него, макар че самият Сухаревски отрича амбициите си да стане главнокомандващ.

Оттук идва и историята със скандалното назначаване на бившия военноморски генерал Роман Гладки за началник-щаб на СБС, когото Генералният щаб избра без съгласието на Сухаревски. Сега отношенията между Сирски и Сухаревски „работят“.

В същото време източникът казва, че напрежението между Зеленски и Сирски е изчезнало след началото на Курската операция и към настоящия момент решението за остраняването на главнокомандващия вероятно е променено.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!