В САЩ е готов законопроектът за пълна забрана на TikTok

Tik Tok

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ подготви законопроект за забрана на социалната мрежа TikTok, собственост на ByteDance. Това съобщава CNBC .

Според медията, републиканецът от Уисконсин Майк Галахър и демократът от Илинойс Раджа Кришнамурти са представили законопроект, наречен Закон за защита на американците от приложения на контролирани чуждестранни врагове.

В документа се посочва, че социалната мрежа представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Това е моето послание към TikTok: прекратете връзките си с Китайската комунистическа партия или загубете достъп до вашите американски потребители“, каза Галахър.

CNBC отбелязва, че ако такъв законопроект бъде приет, ByteDance ще има около пет месеца да продаде TikTok, а хостинг компаниите и магазините за приложения, като тези, притежавани от Apple и Google, ще бъдат принудени да спрат да поддържат приложението.

Този ​​законопроект е пълна забрана на TikTok, без значение как авторите се опитват да го прикрият. Този закон би нарушил правата на Първата поправка на 170 милиона американци и би лишил 5 милиона малки предприятия от тяхната платформа“, възрази говорител на TikTok.

По-рано, на 17 ноември миналата година, Конгресът на САЩ призова за блокиране на социалната мрежа TikTok поради „промиване на мозъци на млади хора с антисемитско съдържание“. Американски политици подновиха призивите си за блокиране на фона на антиизраелско съдържание, както и на десетгодишно писмо от основателя на групировката Ал Кайда (движение, признато за терористично и забранено в Руската федерация) Осама бин Ладен, който стана вирусен, припомня Известия.

The Wall Street Journal писа на 15 март, че TikTok може да бъде забранен в Съединените щати, ако китайските му собственици не продадат акциите си. Според медията, такова искане е било отправено от Комитета за чуждестранни инвестиции на САЩ, контролиран от Министерството на финансите.

Натискът идвал от опасения за сигурността на личните данни на гражданите на САЩ.

В същото време администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подкрепи представения от сенаторите законопроект, позволяващ на държавния глава да забрани чуждите социални мрежи, включително приложението TikTok.

Както каза Джон Кърби, координатор за стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, американските власти смятат, че TikTok представлява заплаха за националната сигурност на страната.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!