В Русия предизвикват Путин да използва ядрено оръжие срещу „безверния“ Запад. Той: Без мен ли ще го пуснете?

Руският президент Владимир Путин коментира предложението на модератора на пленарната сесия на Петербургския международен икономически форум („ПМИФ“) Сергей Караганов за нанасяне на ядрени удари при евентуални нападения срещу Русия. Държавният глава заяви, че страната няма такава необходимост и подчерта, че подобен резултат може да доведе до безкрайно много жертви.

Путин сравни мощността на руските ядрени оръжия с американските бомби
На въпроса за използването на ядрени оръжия водещият припомни библейските градове Содом и Гомор, които са били унищожени с огнен дъжд заради греховете на жителите им.

Караганов направи аналогия със съвременната част от обществото, „която е загубила вяра в Бога и разума“. „Така че може би трябва да си спомният за този дъжд?“ – предлага той.

В отговор Путин се засмя. „Без мен, може би ще настроите (пуснете) огъня?“ – каза той шеговито.

Президентът на Русия се прекръсти на възможността за ядрена атака.

Държавният глава заяви, че ако се стигне до удари, всички трябва да осъзнаят, че Русия и САЩ разполагат със система за ранно предупреждение за ракетно нападение.

Европа не разполага с такава система и е по-беззащитна.

Путин също така подчерта, че руските ядрени оръжия са три-четири пъти по-мощни от бомбите, които САЩ използваха срещу японските градове Хирошима и Нагасаки. Руската страна превъзхожда американската и по отношение на броя на оръжията – добави той.

„Въоръжените ни сили не само трупат опит, но и повишават ефективността си, отбранително-промишленият ни комплекс демонстрира ефективна работа, превъзхождаме врага по отношение на военното оборудване. Дори не е необходимо да мислим по тази тема и бих помолил всички да не споменават излишно такива неща“, заключи той.

През май Русия започна учения за трениране на използването на тактически ядрени оръжия
През май руският Генерален щаб обяви подготовката за провеждане на учения на ракетните формирования на Южния окръг с участието на авиацията и военноморските сили.

Целта им е да поддържат готовността на личния състав и оборудването и да гарантират териториалната цялост и суверенитета на Русия. Министерството на отбраната подчерта, че ученията са в отговор на провокативните изявления и заплахите на официални лица от западните държави срещу Русия. Първият етап на ученията започна на 21 май.

Тактическите ядрени оръжия са една от разновидностите на ядрените оръжия. Те се характеризират с намалена мощност и се използват за поразяване на големи цели и концентрация на вражески сили на фронта и в непосредствения тил. Тези оръжия могат да бъдат под формата на бомби, артилерийски снаряди, противопехотни мини, дълбочинни бомби, торпеда с бойни глави, ракети земя-въздух и ракети с малък обсег на действие.

Източник: Лента.ру

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!