В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ! Две държави оттеглиха подписите си от Декларацията от швейцарската среща за мир

Ирак и Йордания са оттеглили подписите си под Декларацията от конференцията за Украйна. Това става ясно от списъка на подписалите се  страни в края на документа на уебсайта на Федералния съвет на Швейцария, съобщи РИА Новости.

Първоначално тези държави бяха представени като подписали съвместната декларация. По-късно обаче списъкът беше актуализиран, като от него бяха изключени Ирак и Йордания. Същевременно не се посочват причините за оттеглянето на подписите им.

По-рано беше съобщено, че членовете на БРИКС – а именно Бразилия, Индия, Южна Африка, ОАЕ и освен това Армения, Бахрейн, Индонезия, Либия, Мексико, Саудитска Арабия и Тайланд – също са сред отказалите да подпишат комюникето.

Светият престол, както уточниха за РИА Новости от пресслужбата на Ватикана, не е подписал документа въз основа на статута си на наблюдател.

По този начин декларацията се оказва, че е подписана от 78, а не от 80 от общо 91 държави, присъствали на събитието.

Според текста участниците в срещата на върха призовават:
– да се върне на Украйна контролът върху ядрените електроцентрали и съоръжения, включително Запорожската АЕЦ;
– да се осигури свободно, пълноценно и безопасно търговско корабоплаване, както и достъп до морските пристанища в Черно и Азовско море;
– освобождаване на всички военнопленници от двете страни;
– да върне всички „депортирани и незаконно разселени деца“ и други „незаконно задържани“ цивилни граждани в Украйна.

Конференцията за Украйна се проведе този уикенд в курорта Бюргенсток близо до Люцерн. В нея участваха 91 държави и осем организации, сред които ЕС, Съветът на Европа и ООН.

Президентът на САЩ Джо Байдън, китайският президент Си Дзинпин, бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва и много други лидери обаче не отидоха в Швейцария.

Някои участници, като вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис и германският канцлер Олаф Шолц, си тръгнаха по-рано, а японският министър-председател Фумио Кишида присъства на събитието само два часа и половина.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!