Създали флот от дронове с помощта на 3D принтер в джунглата?

от Лазар Лазаров

Твърди се, че видео, чиято достоверност не е потвърдена,  показва как бунтовниците изстрелват от джунглата на Мианмар дронове, изработени с 3D принтери, предава британското издание Daily Express.

Съобщава се, че кадрите, споделени в социалните мрежи, показват „флотилия“ от 10 безпилотни летателни апарата, изстреляни над поле.

В петък (15 март) съобщението бе споделено чрез профил в  социалната мрежа X под името Дилън Бърнс. „Бунтовниците в Мианмар са създали флотилия от дронове, която всява ужас за много пехотинци от хунтата„, твърди съобщението.

И те ги направили с 3D принтери, монтажни линии дълбоко в джунглата и чистата си решителност“, се посочва в съобщението.

Не беше възможно независимо да се проверят кадрите, къде са построени дроновете, от кого и как, отбелязва Daily Express.

Дългият 11-секунди  кадър първоначално беше публикуван в X от акаунт на име KyawThet Lwin, който редовно споделя видеоклипове и снимки, очевидно от Мианмар.

Daily Xxrpess припомня, че в Мианмар се водят ожесточени боеве, откакто военните в страната завзеха властта от избраното правителство на Аун Сан Су Чи през февруари 2021 г. 

По данни на ООН близо 3 милиона души са разселени в Мианмар, като 2,4 милиона от тях от началото на конфликта след военния преврат през 2021 г. 

Силите за народна отбрана (PDF) е всеобхватен термин за бунтовническите въоръжени групи, които се появяват след преврата през 2021 г. Според Института за мир на САЩ те са увеличили размера, организацията и капацитета си и сега представляват „сериозна заплаха“ за хунтата.

„Въпреки че им липсва тежко оборудване, усъвършенствана командна структура и международна подкрепа, увеличаващите се PDF демонстрират забележителна тактическа изобретателност и устойчивост“, отбелязват от Института за мир на САЩ.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!