В книжата за „Северен поток 2“ Германия публикувала и военни тайни на НАТО. Кои тайни знаем всички?

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Германската прокуратура разследва предполагаемото разкриване на държавни тайни от служители на Службата за минно дело в град Щралзунд.

Според Bild те са публикували информация и за местонахождението на подводниците на НАТО и за броя на оръжията на тях в документ, придружаващ разрешението за строеж на „Северен поток-2“.

Бюрократичният документ съдържа 637 страници, пише Bild.

На 556-ата страница е била публикувана секретна информация на германското министерство на отбраната, предназначена строго само за служебно ползване. Твърди се, че чиновниците са се подписали да пазят държавната тайна.

Германското министерство на отбраната смята, че служителите на Минната служба на град Щралзунд са нарушили „пряка и абсолютна забрана“.

Документите водят до изводи за „възможни военни операции“. Длъжностните лица са заплашени с до пет години затвор.

Газопроводът „Северен поток 2“ от Русия до Германия през Балтийско море се изграждаше от 2018 до 2021 г., но така и не беше пуснат в експлоатация.

Германия спря сертифицирането на газопровода през февруари 2022 г., след като Русия призна независимостта на ДНР и ЛНР (които бяха присъединени към Русия през есента). През септември 2022 г. две нишки от „Северен поток“ и една нишка от „Северен поток 2“ са подкопани. През февруари 2024 г. руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова да доставя газ на Европа чрез една нишка от „Северен поток-2“.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!