В късни доби, Зеленски коментира снощи изборите в Русия

Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви късно снощи, че руският президент Владимир Путин искал да управлява вечно и че президентските избори в Русия са нелегитимна имитация, предаде Ройтерс. Изявлението му бе направено след провелите се избори в Русия в късните часове на нощта.

Зеленски заяви в нощното си видеообръщение, че „руският диктатор симулира нови избори“ и че Путин е „болен за власт и прави всичко, за да управлява вечно“, пише БТА.

„Няма легитимност в тази имитация на избори и не може да има. Този човек трябва да бъде съден в Хага. Това е, което трябва да гарантираме“, добави Зеленски.

Интересно е да се отбележи, че докато Зеленски обяснява, че вотът в Русия бил имитация и нямал легитимност, президентските избори в Украйна се отлагат.

Според украинската конституция избори не могат да се провеждат по време на военно положение, което многократно беше заявено от представители на властите в страната. Следващите президентски избори в Украйна трябваше да се проведат не по-късно от 31 март 2024 г., но според действащите закони те не могат да се състоят, ако към този момент в страната е в сила военно положение.

Това означава, че за да се проведе вотът, трябва или да се промени конституцията на страната, или военното положение да бъде временно отменено. На този етап Украйна не дава никакви симптоми, че мисли да променя основния си закон.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!