В каква нова роля се прицели Урсула?

от Лазар Лазаров
Урсула

Ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен се позиционира като военновременен лидер за преизбиране за втори мандат. Това пише вестник „Politico“, цитиран от Известия.

От редакцията отбелязват, че тя иска да използва реториката за укрепване на отбранителните способности на Европейския съюз (ЕС) за преизбиране.

По-специално фон дер Лайен предлага да се създаде пост на европейски комисар по въпросите на отбраната, да се увеличи целевото финансиране на военните разходи, да се разшири производственият капацитет на военнопромишления комплекс и да се използват замразените руски активи за военна помощ за Украйна.

„Това ще й е от полза като предизборна тема. Друг е въпросът дали ще успее да изпълни обещанията си, след като бъде преизбрана„, коментира Николай фон Ондарца, служител на Берлинската фондация за наука и политика.

По думите му много страни членки на ЕС са против разширяването на правомощията на ЕК.

В същия материал на Politocо се отбелязва, че има много страх в ЕС от евентуален пробив на руските военни части в Украйна през следващото лято. 

„Има много страх, че можем да достигнем критична точка, в която това лято може да видим истински руски пробив“, заявява Алиса де Карбонел, заместник програмен директор за Европа и Централна Азия в Международната кризисна група, неправителствена организация.

Критично припомня, че по-рано беше съобщено, че новата отбранителна стратегия на Европейския съюз ще постави начело на общата армия на ЕС ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Известия припомня, че на 7 март Урсула фон дер Лайен беше официално номинирана за кандидат за поста шеф на ЕК на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Букурещ. Тя заема поста от 2019 г. и пълномощията й изтичат тази година.

Преди това, на 6 март, лидерът на партията на френската политическа партия „Патриоти“ Флориан Филипо осъди фон дер Лайен за новата отбранителна програма на ЕС. Според него това отразява нейните лични интереси. Той призова да се помага за поддържането на мира, а не да се подкрепят стремежите на шефа на ЕК.

В същото време още през февруари британският вестник „Financial Times“ изтъкна раздразнението на лидерите на ЕС във връзка с плановете на Брюксел в сектора на отбраната. Така ръководителят на германския отбранителен концерн Rheinmetall Армин Папергер отбеляза, че е скептичен относно желанието на Брюксел да играе по-активна роля в подкрепата на европейската оръжейна индустрия. Според него не можеш да си координатор, „ако нямаш пари“.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза. 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!