В Индонезия осъдиха бивш министър на 15 години затвор за взет подкуп

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски!

В сряда съдът за борба с корупцията в Индонезия осъди бивш министър на 15 години затвор, след като го призна за виновен в корупция, свързана с изграждането на кули за пренос на телефонни данни и интернет за мобилни телефони в отдалечени части на страната, съобщи The Independent.

Джони Плате, бивш министър на комуникациите и информационните технологии, беше арестуван през май заедно с петима други заподозрени, включително трима от частния сектор. В течение на процеса около 60 души са разпитани за възлагане на обществените поръчки.

Освен 15-те години затвор, съдът нареди на Плате да плати глоба в размер на 1 милиард рупии (63 765 долара) или да прекара още шест месеца в затвора, както и да възстанови на държавата загуби в размер на 15,5 милиарда рупии (988 хил. долара).

По време на съдебния процес, който започна през юни в столицата на най-многолюдната мюсюлманска държава в света Джакарта, прокурорите твърдяха, че Плате е променил условията на проекта за обществена поръчка на стойност 533 млн. долара и броя на строителните обекти, без да проведе предпроектни проучвания, и че се е обогатил лично с 1,2 млн. долара.

Строителният проект, в който участва Плате, започна в края на 2020 г., за да осигури покритие на мобилните телефони на повече от 7900 места в най-отдалечените, слабо развити и отдалечени райони на Индонезия в провинциите Папуа, Сулавеси, Борнео, Суматра и Източна Нуса Тенгара.

Плате, който беше част от управляващата коалиционна партия NasDem, е петият бивш министър от администрацията на президента Джоко Уидодо, който е обвинен и осъден за корупция, което хвърля сянка върху усилията на президента да прочисти правителството, докато си търси наследник след края на мандата, който му изтича през 2024 г.

През октомври Комисията за изкореняване на корупцията арестува Сярул Ясин Лимпо, втория политик от партията NasDem, който е и бивш министър на земеделието.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!