В Хаити цари анархия и ужас. Главите на мафията пуснати от централния им затвор

Хаити, бандити

Въоръжени бандити са нападнали главния затвор на Хаити в Порт-о-Пренс, съобщи новинарският портал Gazette Haiti.

По време на нападението бандитите са освободили няколкостотин затворници.

Полицията, която охраняваше затвора, се оттегли пред силата на бандитите.

Сред най-известните затворници, които са избягали от затвора, са някои много влиятелни членове на банди. След като проникват затвора с автоматични оръжия, на видеозапис се вижда как бандитите празнуват победата си. В събота вечерта бандитите всяха ужас в целия столичен район“, пише медията.

Данни за ранените и жертвите на нападението не се посочват. Нападението е станало, докато министър-председателят Ариел Анри е отсъствал от страната, след като е постигнал споразумение в Кения за изпращане на мироопазващ контингент в Хаити за борба с въоръжените банди.

Сигурността в Хаити значително се спадна след убийството на президента Жовенел Моис през 2021 г. Освен това през август същата година страната беше засегната от земетресение, при което загинаха повече от 2200 души.

Според редица източници бандите контролират повече от 80% от столицата и се консолидират в други региони на страната. По-рано се появиха съобщения за плановете на престъпниците да свалят със сила правителството на Анри.

Съобщаваше се също така, че съпругата на Моис е включена в списъка на заподозрените, замесени в убийството му.

Според „Ню Йорк Таймс“ бившата първа дама Мартин Моис е дала показания, които противоречат на информацията на други свидетели, което показва нееднозначната ѝ роля в трагедията.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!