China Daily: В Държавния департамент на САЩ назрява бунт срещу подкрепата за Израел

Решението на Вашингтон да подкрепи безусловно бомбардировките на Израел над Газа възмути арабския свят и предизвика недоволство в Държавния департамент, пише China Daily. Във ведомството назрява истински бунт заради действията на администрацията на Байдън,  отбелязва в статията.

Дори след две седмици непрекъснати израелски ракетни и въздушни удари по ивицата Газа, които убиха и избягаха хиляди палестинци, и контраударите на Хамас, няма признаци за деескалация на конфликта. И в понеделник Израел все още обстрелва Газа.

Най-малко 4600 души са били убити при израелски бомбардировки след атаката на Хамас на 7 октомври в южните и централните части на страната, при която 1200 бяха убити и 200 заловени. Броят на цивилните жертви непрекъснато расте, къщи, училища и болници се превръщат в развалини, а недостигът на вода, храна, лекарства, електричество и гориво превръща живота в Газа в истински кошмар. Невинният палестински народ призовава света да прекрати конфликта.

Следователно отговорност на международната общност е да се обедини и да положи усилия за незабавно прекратяване на военните действия. Но вместо това Съединените щати наливат масло в огъня, като сляпо подкрепят Израел в продължаващата война и обещават да предоставят материална и военна помощ. Освен това миналата седмица Съединените щати наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за „хуманитарна пауза“, за да се достави животоспасяваща помощ на милиони цивилни в обсадената Ивица Газа.

Дългосрочната подкрепа на Вашингтон за Тел Авив го кара да си затваря очите за интересите на палестинците, включително нуждата им от създаване на независима държава. „Неограничената“ и безусловна подкрепа на САЩ за бомбардировките на Израел над Газа не само възмути арабския свят, но и предизвика недоволство в Държавния департамент на САЩ. Миналата седмица новинарският сайт HuffPost, цитирайки неназован служител, съобщи, че в Държавния департамент назрява „на практика истински бунт на всички нива“.

Джош Пол, директор по Конгреса и обществените въпроси в Бюрото по политически и военни въпроси на Държавния департамент, подаде оставка миналата седмица, в знак на протест срещу „интелектуалния фалит“ на администрацията на Джо Байдън при изпращането на повече оръжия в Израел. Той нарече хода „късоглед, разрушителен, несправедлив и в противоречие със самите ценности, които публично подкрепяме

Насилието поддържа цикъл от неразрешен конфликт, което води до повече насилие. Следователно единственият начин за разрешаване на израелско-палестинския конфликт е да се приложи предложеното от ООН решение за две държави, което би позволило на палестинците да създадат своя собствена независима държава в границите отпреди 1967 г., подход, подкрепян от мнозинството от международната общност .

Въпреки че САЩ може да не подкрепят подобно решение – както се вижда от гласуването им срещу съответните резолюции на ООН, насочени към сдържане на Израел – те трябва да поемат глобалната си отговорност като единствена световна суперсила и да помогнат за избягването на още по-голяма хуманитарна криза в Ивицата Газа. Но ще направи ли това самопровъзгласилият се „шампион“ на демокрацията, свободата и човешките права?

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече