В безцеремонна статия английският Гардиън се обяви срещу свободата на словото, ако не била в обществен интерес, и арест на Мъск, който я изповядва и помага на Тръмп

Илон Мъск

„Илон Мъск е извън контрол. Ето как да го обуздаем. Той може да е най-богатият човек в света, но това не означава, че сме безсилни да го спрем.“ С това безцеремонно заглавие излезе британският Гардиън на 30 август.
В обзорен материал, третият по продажби вестник в страната, който е близо до лейбъристите в Обединеното кралство и който не крие пристрастията си към Демократическата партия в САЩ предлага 6 стъпки, с които Мъск да бъде „обуздан“.

Причината – „Мъск, най-богатият човек в света бързо превръща огромното си богатство в огромен източник на безотговорна политическа власт, която сега подкрепя Тръмп и други авторитаристи по света.“

Още във второто излечение в своето изложение, авторът на материала изплюва камъчето, което им убива – „Мъск притежава X, известен преди като Twitter.“

По-навътре става ясно, че в своята платформа милиардерът не налага нужната цензура и подкрепя кандидатът на републиканската партия на САЩ Доналд Тръмп за президент. Освен това публично го е подкрепил, а бившият държавен глава даже си „възродил присъствието в Х“.

Гардиън бясно се противопоставя на клиповете, които осмивали кандидата за президент на демократите Камала Харис в платформата на Мъск, но очевидно няма нищо против тези, които осмиват или очернят Тръмп, защото няма и ред срещу тях.

Английското издание се позовава на статистика на Центъра за противодействие на цифровата омраза, според която Илон Мъск бил публикувал „50 фалшиви твърдения“ за изборите в своята мрежа само за тази година, като същите са били гледани 1,2 милиарда пъти.

Същите не били цензурирани от фактчекърите, за които се предполага, че собственикът е трябвало да назначи. Очевидно, че практиката на Зукърбърг да цензурира поголовно из целия свят постове във Фейсбук, които не се харесват на прокситата на демократите на всички континенти им се е усладила и сега стават агресивни, че Мъск им се опъва.

И, воала, без да им мигне окото от Гардиън използват старата опорна точка за идиоти, че се

„натрупват доказателства, че Русия и други чуждестранни агенти използват X, за да осуетят тазгодишната президентска надпревара, вероятно в полза на Тръмп. Мъск не е направил много, за да ги спре.“

Както се казва – да си дойдем на думата!

Гардиън няма много време да разгръща последователна кампания срещу Мъск в редица публикации, защото изборите в САЩ чукат на вратата и един-единствен материал признава къде и какво им убива на демократите.

„Пазителят“ на либералните ценности, които отвратиха целия свят, „признава“, че

„в Обединеното кралство крайнодесни бандити изгаряха, плячкосваха и тероризираха малцинствени общности, докато Х на Мъск разпространяваше дезинформация за смъртоносна атака срещу ученички. Мъск не само позволи на подбудителите на тази омраза да разпространяват тези лъжи, но той ги ретуитна и ги подкрепи.“

Представяте ли си за какво става дума? Вестникът на практика твърди, че 17 годишният млад мъж, син на мигранти, който в края на юли буквално закла като животни 3 момиченца и рани до смърт други 11 деца и възрастни, което възпламени отдавна тлеещото напрежение във Великобритания срещу част от мигрантските общности, е… дезинформация!

„Най-малко осем пъти през последните 10 месеца Мъск е пророкувал бъдеща гражданска война, свързана с имиграцията. Когато в цяла Великобритания избухнаха улични бунтове срещу имигрантите, той написа : „гражданската война е неизбежна“, обосновава се изданието, близо до лейбъристите, които смазаха със сила собственото си въстанало население!

Тиери Бретон

Гардиън припомня, че еврокомисарят Тиери Бретон изпрати на Мъск отворено писмо, в което му напомня за законите на ЕС срещу разширяването на вредно съдържание, „което насърчава омраза, безредици, подбуждане към насилие или определени случаи на дезинформация“ и предупреждава, че ЕС „ще бъде изключително бдителен“ за защитата „Гражданите на ЕС от сериозни щети“.

С една дума – или се подчиняваш на цензурата на ЕС, или ще вземем мерки срещу теб и Х.

Преди да предложи 6 стъпки на бойкот срещу Мъск и бизнеса му, Гардиън повтаря тезата си от началото на материала: „Може да е най-богатият човек в света, може да притежава една от най-влиятелните социални медийни платформи в света, но това не означава, че сме безсилни да го спрем.“

Ето ги и стъпките:

1. Бойкотирайте Tesla.

„Потребителите не трябва да го правят още по-богат и способен да причини още повече вреда. Бойкотът на Tesla може вече да е започнал.“ Изданието пише още, че според скорошно изследване, 30% от британците можели и да не си купят от електромобилите му и то, заради поведението му. Пука им на британците, какво поведение има Мъск, ако се нуждаят от електромобил с доказани качества.

2. Рекламодателите трябва да бойкотират X.

„Коалиция от големи рекламодатели организира такъв бойкот. Мъск ги съди по антитръстовия закон. „Опитахме мир в продължение на 2 години, сега е война“, написа той на X, имайки предвид рекламодатели, които критикуват него и X.“

С тази точка Гардиън в прав текст признава, че британското правителство, а вероятно и прокситата им в други страни като България, газят всеки бизнес, който реши да рекламира в опозиционно издание.

Оруел пасти да яде пред диктатурата на „демократите“!

3. Регулаторите по света трябва да заплашат Мъск с арест, ако не спре да разпространява лъжи и омраза към X.

Глобалните регулатори може да са на път да направят това, както се вижда от ареста на 24 август във Франция на Павел Дуров, който основа инструмента за онлайн комуникация Telegram, който френските власти установиха като съучастник в престъпления от омраза и дезинформация. Подобно на Мъск, Дуров се е обявил като абсолютист на свободата на словото.“

Тук даже няма нужда от коментар! Щом се обявяваш за радетел на свободата на словото трябва да лежиш зад решетките! Свободата е тази, която либералите определят, че е такава и точка по въпроса!

4. „В Съединените щати Федералната търговска комисия трябва да изиска Мъск да свали лъжите (от платформата си), които е вероятно да застрашат хората – и ако не го направи, да го съди съгласно раздел пет от Закона за Федералната търговска комисия.“

„Свободата на словото, изповядвана от Мъск, съгласно първата поправка (от Конституцията на САЩ), няма предимство пред обществения интерес“, пише още Гардиън и дава съвет, федералните агенции „да му окажат натиск“ в името на „общественото благо“.

5. Правителството на САЩ – и ние, данъкоплатците – имаме допълнителна власт над Мъск, ако желаем да я използваме. САЩ трябва да прекратят договорите си с него, като се започне със SpaceX на Мъск.

6. Уверете се, че любимият кандидат на Мъск за президент не е избран.

Критично обръща внимание, че материалът е написан от Робърт Райх, бивш министър на труда на САЩ!

ДИКТАТУРАТА Е В ХОД!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!