В Азербайджан отговориха изключително остро на Европа за санкциите

Резолюцията на Европейския парламент (ЕП) , призоваваща за санкции срещу Азербайджан, ще бъде хвърлена на бунището на историята. Така отговори азербайджанският депутат Самед Сеидов на приемането на резолюцията, съобщава Sputnik Near Abroad .

Депутатът каза, че организацията няма възможност да влияе върху суверенитета и териториалната цялост на републиката. „Никаква резолюция не може да повлияе на Азербайджан“, заключи Сеидов.

По-рано ЕП прие резолюция, призоваваща за санкции срещу Баку заради ситуацията в Нагорни Карабах. Ограниченията бяха предложени да бъдат насочени към лица в азербайджанското правителство, отговорни за множество нарушения на примирието и нарушения на правата на човека.

Документът беше подкрепен от 491 народни представители, 9 бяха против, а 36 се въздържаха. Резолюцията има консултативен характер и не принуждава външнополитическата служба на ЕС да предприеме действия срещу Баку.

Депутатите също така планират да призоват Брюксел да спре преговорите с Баку за актуализиране на споразумението за партньорство, докато азербайджанската страна „не демонстрира истинска готовност да зачита правата и сигурността на арменското население“ в Карабах

 

 

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече