В Армения бунтове срещу Пашинян. 100 ранени в сблъсъците с полицията. Един е с откъсната ръка. ВИДЕО

В Армения се стигна до тежки сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи – тълпи от хора отишли пред парламента, за да протестират срещу политиката на премиера Пашинян, делимитацията на границата с Азербайджан и прехвърлянето на редица гранични територии към Баку, пише Za_PraVda.

Хората поставиха ултиматум на властите: или промяна на курса, или оставка на премиера. Полицията блокира достъпа до правителствените сгради и отцепи района на парламента в Ереван.

Превантивните мерки обаче не спряха хилядите граждани, недоволни от антиарменската политика на Пашинян, излязоха на улицата и се сблъскаха със служителите на реда, които започнаха да бият протестиращите.

Сблъсъците започнаха и в парламента на Ереван: те се опитват да изгонят опозиционните депутати от сградата. В същото време започнаха мащабни сблъсъци в двора на сградата на парламента – силите за сигурност използват всичко, включително заслепяващи гранати. Съобщава се, че ръката на един от протестиращите е била откъсната в резултат на използването на специално оборудване. Наоколо дежурят въоръжени сили за сигурност, които явно вече не разчитат на стандартните методи за разпръскване на протести и се готвят да стрелят по тълпата, ако Пашинян поиска това.

По време на протестите в Армения близо 100 души са потърсили медицинска помощ. Това съобщи Министерството на здравеопазването на страната в четвъртък, 13 юни.

„В резултат на събитията на булевард Баграмян 98 цивилни и полицейски служители са потърсили медицинска помощ“, цитира съобщението на министерството порталът News.am.

Отбелязва се, че 66 от тях са били изписани след оказване на необходимата медицинска помощ. Други 32 пациенти продължават да се лекуват и са диагностицирани с леки до средно тежки травми.

Един гражданин е много тежко ранен – ​​ръката му е била откъсната, пише news.am. „В момента тече операцията. Има и други пострадали, които ще останат за стационарно лечение“ Това заяви депутатът от Народното събрание Анна Григорян в разговор с кореспондент на Armenian News .

Няма информация за загинали.

По-рано, на 12 юни, по време на реч на арменския премиер Никол Пашинян, тълпа от протестиращи се събра на площада пред парламента и призова за неговата оставка. Арменското министерство на вътрешните работи съобщи, че полицията е задържала 42 демонстранти . Започнаха сблъсъци между участници в митинга и служители на реда.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!