В Англия задължиха рентгенолозите да питат мъжете, дали са бременни да не увредят плода им

На рентгенолозите от Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) е наредено да питат мъжете дали са бременни, преди да направят рентгенова снимка, пише британското издание Daily Mail. Известно е, че в зависимост от развитието при плода при жените, облъчването при рентген може да го облъчи, припомня Критично.

Всички пациенти на възраст между 12 и 55 години в няколко болници трябва да бъдат разпитвани за техния статус, независимо от пола им, се посочва в ръководството.

Съгласно „насоките за приобщаване“ персоналът е инструктиран да взема предвид небинарните, транссексуалните и интерсексуалните пациенти, като не прави някакви специфични заключения за тях.

Личният въпрос е накарал някои жени да се разплачат, а някои мъже са напуснали прегледа, твърдят ренгенолози.

Според ръководството пациентите са били помолени да попълнят формуляри, в които да посочат пола си при раждането, както и предпочитаното си име и местоимения, съобщава Telegraph.

Участници в кампанията призоваха NHS Trusts да се откажат от „унизителните“ практики, които според тях карат жените да се срамуват от необходимостта да обясняват защо не са могли да забременеят към настоящия момент.

Въпросът може също така да напомни на пациентките за травматични преживявания, които може да са имали, като например спонтанен аборт.

Други пациенти просто са останали шокирани от факта, че полът им не е бил очевиден за персонала.

Един пациент, на когото е трябвало да бъде направена спешна онкологична пътека, е бил толкова разгневен от въпросите за приобщаване, че е напуснал прегледа, казва рентгенолог.

Друг пациент, който в продължение на една седмица се подлагал на скенер всеки ден, започнал да се съмнява в себе си, след като преди всяка снимка бил разпитван за самоличността си.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!